fbpx „Екопак България“ инвестира 200 хил. лв в инициатива за училищата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

„Екопак България“ инвестира 200 хил. лв в инициатива за училищата

„Екопак България“ инвестира 200 хил. лв в инициатива за училищата

„Седмица на рециклирането с Екопак“ ще се проведе за първи път в над 50 училища в София. Инициатор е „Екопак България“, водещата, лицензирана от МОСВ организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. По време на седмицата  вниманието на учениците ще бъде насочено към темите разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци, опазване на околната среда и устойчиво развитие. В учебните часове или извън тях ще се провеждат уроци, различни събития и състезания. Идеята е да се обединят усилията на учители, ученици и родители в разделното събиране на отпадъци от опаковки и усвояването на знания за рециклирането им. 

„Програмата е 3-годишна. Първата седмица ще е през ноември,  когато се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците (21-29 ноември 2017 г.). Започваме със софийски училища. През следващата година инициативата ще се проведе в още 12 общини, първата от които е Бургас“, обясни изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев. Той благодари на партньорите в инициативата и изрази надежда, че у повече ученици ще се възпита отговорно отношение към околната среда. Според него децата са най-добрите посланици на идеята, тъй като те могат да заразят родителите си със загриженост за околната среда, за да стане България по-добро и по-чисто място за живеене. Инвестицията в инициативата е 200 000 лв. и допълни, че това са пари, дадени с удоволствие тъй като са за изграждане на ново поколение с нова култура.

“Екопак България” предоставя на училищата, които се включват в инициативата, образователен пакет в помощ на учителя: ръководство за провеждане на екочас на класния ръководител,  за ученици от 1-ви до 7-ми и от 8-ми до 12-и клас; видеоматериали, инструкции за провеждане на игри и състезания, образователни табла  и плакати. Ръководствата са разработени от “Заедно в час” и представят темата по атрактивен за децата начин.