fbpx „ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ“: Нека не забравяме иновациите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

„ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ“: Нека не забравяме иновациите

„ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ“: Нека не забравяме иновациите

В отговор на твърденията, че Държавната фирма за производство на кисело мляко „ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ използва опаковки от материали, които не са по БДС, от компанията дават следното становище:

„Напълно подкрепяме и заставаме зад твърдението, че в пряка полза за потребителите е да съществуват и да се спазват стандартите за производство на качествени продукти,  но не трябва да се пренебрегват и иновативните решения, които предлагат съвременните технологии на опаковъчната индустрия. Разбира се, всяка промяна трябва да е прецизно изследвана от всички страни, за да се пристъпи към нейното въвеждане.“ Това заявяват от държавната компания за производство на кисело мляко „ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ“ по повод информацията, че шест фирми не използват опаковки за българско кисело мляко по БДС. 

Стандартът у нас препоръчва прилагането на три вида материали - стъкло, керамика и полистиренови кофички. „Всеки един от тези материали носи своите плюсове и минуси за производители, дистрибутори и потребители. Напълно нормално е развитието на технологиите да носи и изисква промени в използването на ново поколение опаковки, направени от инертни, биоразградими и други съвременни материали, които са разрешени за използване в хранително-вкусовата промишленост и едновременно с това щадят околната среда и здравето на населението”, обявиха наследниците на ДСО „Млечна промишленост”.

Държавната компания, чиято история започва още през 60-те години на миналия век, подкрепя предложението за разширяване кръга на позволени по БДС опаковки за българско кисело мляко, които едновременно да са предназначени за контакт с храни, съгласно Европейското и националното законодателство, но и да са подходящи за технологията на производство и да запазват качествата и здравно-хигиенни характеристики на продукта, съгласно изискванията на стандарта. Например полипропиленовите опаковки напълно отговарят на посочените критерии,  въпреки че не са включени в стандарта.

Полипропиленът е материал, който е разрешен за използване за опаковки на храни при спазване на изискванията за безопасност, съгласно Европейско и национално  законодателство. Той е разрешен и приложим за опаковки на млечни продукти в България още през 1982 година, съгласно стандарт БДС 15599-82 „Продукти млечни. Опаковка, маркировка, съхранение , трайност и документация”, а стандарт БДС 12-1982 „Мляко кисело българско. Общи изисквания”, разрешава всички опаковки посочени в стандарт БДС 15599-82, ако те са подходящи за дадения вид млечен продукт и го предпазват от замърсяване, промяна на вкуса и мириса.

След многократни изпитвания в акредитирани лаборатории на българско кисело мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, от „ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ” гарантират, че:

- Опаковките от полипропилен са подходящи за прилагане на технологията за производство на българско кисело мляко, описана в БДС 12:2000. 

- Киселото мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, отговаря на органолептичните, физикохимичните и микробиологичните  характеристики, съгласно изискванията на стандарта , включително неговия вкус, аромат и консистенция.

- Полипропиленовите опаковки  запазват биологичната стойност на българското кисело мляко като не повлияват на съдържанието на полезната му микрофлора и на благоприятното  съотношение между  двете бактерии - Lасtоbасіlluѕ bulgаrісuѕ и Ѕtrерtососсuѕ thеrmорhіluѕ.