fbpx Електрическият EX30 е най-екологичния Volvo досега | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Електрическият EX30 е най-екологичния Volvo досега

Компактното ново Volvo EX30, напълно електрически SUV oт новото време е проектиран да има по-малък CO2 отпечатък от който и да било автомобил Volvo досега.

Като напълно електрически автомобил, моделът има нулеви емисии, което не само допринася за по-нисък CO2 отпечатък. Въздействието върху качеството на въздуха може да бъде значително: например ново изследване на Университета на Южна Калифорния установи, че дори малко увеличение на електрическите автомобили в даден район има пряк положителен ефект върху броя на посещенията в спешното отделение поради астма.

 Около една четвърт от целия алуминий, използван в производството на автомобила е рециклиран, както и приблизително 17% от цялата стомана, използвана при производството на Volvo EX30, което допълнително намалява въздействието върху околната среда.

Вътре е използван широк набор от рециклирани и възобновяеми материали за седалки, табло и врати, включително материали като деним, лен и смес от вълна, която също съдържа около 70% рециклиран полиестер. Денимът е добър пример за това как да се използват материалите по по-интелигентни и по-устойчиви начини.

За да се създаде дънкова интериорна декорация, са използвани влакна, които иначе биха били отпадъчни продукти от процеса на рециклиране на денима. Когато дънките се рециклират, нарязаните влакна се усукват в прежда, а дългите влакна се свързват едно с друго. Късите влакна, обаче, обикновено изпадат като отпадъци – а те са използвани в салона на автомобила.