fbpx Енергийният сектор трябва да се стабилизира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Енергийният сектор трябва да се стабилизира

"Целта на правителството и екипа на Министерството на енергетиката е да осигурим условия за прозрачна и ефективна работа на българската енергетика в защита на интересите на цялото общество". Това каза заместник-министърът на енергетиката Николай Николов на конференция "Индустрия, енергетика, околна среда", организирана от "Средногорие мед индустриален клъстер". По неговите думи завареното неблагоприятно положение на сектора и лошото финансово състояние на енергийната система не са удовлетворителни както за Националната електрическа компания, така и за българската индустрия и общество.

"Натрупаният дефицит в НЕК е близо 3.7 млрд. лева, от които 2.3 млрд. лева са невъзстановени инвестиционни разходи по енергийни проекти и 1.4 млрд. лв. е тарифният дефицит", каза още Николов. Той бе категоричен, че предприетите мерки от страна на правителството имат за цел да стабилизират енергийния сектор чрез минимизиране на загубите в системата. Като част от тези мерки Николай Николов посочи направените изменения в Закона за енергетиката. С промените бяха премахнати преференциите за изкупуване на електроенергия, която не е от високоефективно производство. По думите на енергийния заместник-министър над 230 млн. лева е загубата на НЕК за 2014 г., реализирана от изкупуването на енергия от топлоелектрически и заводски централи над определената квота. "Подобни са и мотивите ни с промени в Закона да прекратим преференциите за нови ВЕИ производители, чиито цени в момента също влизат в енергийния микс", добави Николов. Като друга промяна в енергийния закон той посочи събирането на приходите от продажба на емисии парникови газове по бюджета на Министерството на енергетиката. Средствата ще се използват за покриване на тази част от цената за задължения към обществото, която съответства на разходите за закупуване на енергия по преференциални цени. По думите на заместник-министър Николов вследствие на предоговорените  условия по дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" НЕК ще спести общо около 1 млрд. лева или по около 100 млн. лв. годишно. "По този начин правим сериозна крачка към постигането на стабилност в енергийната система", категоричен бе той.

"Работим и за приключване на процеса на либерализация на енергийния пазар и стартиране на действаща енергийна борса от началото на следващата година", добави Николай Николов. Той припомни, че неотдавна дружеството, лицензирано за тази дейност у нас – "Българска независима енергийна борса", сключи споразумение за сътрудничество с "Нордпул" за избор на платформа.  По неговите думи предстои подписване на консултантски договор със Световната банка за избор на най-добрия модел на бъдещия борсов пазар. Заместник-министър Николай Николов увери, че българското правителство и екипът на Министерството на енергетика ще продължат своята работа за осигуряване стабилността на енергийната система.