fbpx Еврокомисарят по разшираването Оливер Вархеи: Западните Балкани остават приоритет за ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Еврокомисарят по разшираването Оливер Вархеи: Западните Балкани остават приоритет за ЕС

“Войната в Украйна донесе безпрецедентни предизвикателства и трябва да разработим решения за тяхното преодоляване, а руската агресия беше причината Украйна и Молдова да подадат молби за членство в Европейския съюз, което означава, че ЕС се разглежда като остров на стабилността.” Това каза във видео обръщение към участниците по време на Софийския икономически форум III, който се провежда в София Хотел Балкан на 21 юни, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи. 

Програмата на събитието включва участието на повече от 50 лектори, сред които висши държавни служители и изпълнителни директори на компании от България, Гърция и цяла Европа, 12 дискусионни панела и повече от 200 участници.

Еврокомисарят посочи, че тези решения предизвикат опасения в Западните Балкани, но увери, че страните от региона остават приоритет за разширяването на ЕС.

„Готовността ни да ги приемем е толкова голяма, колкото и в миналото“, отбеляза еврокомисар Вархеи.

Според него както Гърция и Република Северна Македония успяха да преодолеят своите различия, така това сега трябва да направят България и Северна Македония.

„Очакваме България да положи още повече усилия в тази посока“, каза еврокомисарят.

Посланикът на Гърция в България Димитриос Хронопулос каза по време на Софийския икономически форум III, че процесът на разширяване като стратегически подход в Европа закъсняваше поради това, че други големи играчи искаха да оказват въздействие и да се месят в европейските дела. Като пример за това посланикът посочи Западните Балкани.

„През 2003 г. на Срещата на високо равнище в Солун им обещахме, че ще се доближат до ЕС много повече в близките години. 23 години всички тези държави стоят пред прага на ЕС и сега заради войната в Украйна сме длъжни да дадем положителен отговор на кандидатурите на Украйна, Молдова и Грузия, да ги приветстваме като държави-кандидатки и трябва да походим благоразумно и много внимателно. Да кажем „Да“ на Украйна, за да изпратим нужното послание на играчите, които искат да поставят под въпрос мира и стабилността, на които се радваме след Втората световна война, но същевременно не бива да разочароваме и страните от Западните Балкани“, посочи посланик Хронопулос.

Той коментира, че ЕС трябва приоритетно да инвестира в развитието на собствените си отбранителни способности.

„ЕС трябва да продължи да прилага своята стратегия за разширяване като увеличи своя геополитически отпечатък и инвестира в стабилността и сигурността. Европейският съюз трябва да предприеме инициативи, за да сложи възможно най-скоро край на войната в Украйна преди тя да се превърне в замразена криза с последици, които няма да можем да предвидим към днешна дата“, каза посланик Хронопулос.

Посланикът на Франция в България Флоранс Робин отбеляза, че общите заплахи изискват повече единство и по-силна Европа. „Изправени сме пред лицето на заплахата на века“, каза тя.

Софийски икономически форум III е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.