fbpx Фирмите за промишлено пране трябва да имат повече контрол | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фирмите за промишлено пране трябва да имат повече контрол

Фирмите за промишлено пране трябва да имат повече контрол

Според членовете на асоциацията за промишлено пране често се среща некачествено изпиране на болничното бельо, което може да доведе до сериозни рискове от зарази за пациентите. Според тях са необходими нормативни промени, които да заложат по-високи изисквания, гарантиращи качественото изпълнение на дейността. Това бе коментирано на пресконференция днес. Специалистите добавиха още, че много фирми не спазват основния принцип за поточност при прането и правят т.нар. кръстосване на чистото и мръсното пране, което е опасно за потребителите.

От Асоциацията са алармирали редица отговорни институции за проблема и възнамеряват да организират обществено обсъждане по въпроса и да инициират съответните нормативни промени. На пресконференция бяха изнесени фрапиращи новини: „Всяко химическо чистене се регистрира като перално стопанство за обществено пране и така му се дава възможността да пере болници”, каза Николай Калайков, представител на Асоциацията.

Част от бъдещите планове на организацията включва промяна в нормативната уредба, чрез която да се постигне пререгистрация на всички обекти и да се разграничи кой има право да извършва тази дейност в болници и хотели. От Асоциацията посочиха, че вече са сигнализирали Държавния главен инспектор, Регионалната здравна инспекция, НАП, НОИ, КЗК, Министерство на финансите и ХЕИ за неспазването на хигиенните изисквания на подобни обекти. В тези сигнали са цитирани и конкретни фирми, които според Асоциацията не спазват хигиенните изисквания и изкуствено свалят цените на услугите на нива под себестойност, като занижават качеството и застрашават човешкото здраве. Асоциацията се обяви и за прекратяване на порочната практика болниците да сключват обществени поръчки за пране, следвайки единствено критерия "най-ниска цена".
Асоциацията за промишлено пране обединява 12 фирми, които извършват промишлено пране на територията на Република България. От 02.12.2011 г. Асоциацията е пълноправен член и на Асоциацията на индустриалния капитал в България.