fbpx Фондация „Св. Иван Рилски” ще дари 26 хил. лв за онкоболни жени | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фондация „Св. Иван Рилски” ще дари 26 хил. лв за онкоболни жени

26 000лв събра традиционният пролетен благотворителен бал на Фондация „Св. Иван Рилски”. Балната зала на ресторант „Ростов“ в гр. Плевен се оказа тясна да събере всички гости, уважили събитието, чиито 230 куверта са дарителски. Сумата, събрана по време на инициативата, ще бъде изразходвана за зъбни протези за социално слаби хора и импланти за жени с карцином на гърдата. "Благодаря на всички свои приятели и съмишленици, които правят дейността на Фондацията възможна!", каза развълнувана д-р Елиза Георгиева, създател на фондацията.

Специален гост на събитието беше певицата Люси Дяковска, която също е плевенчанка. Освен, великолепните си изпълнения, тя закупи и три предмета от благотворителния търг на обща стойност над 1000 лв. Дизайнерските манта на Венета Василева Люси подари на майка си и на Ана – най-младата от трите участнички в дамското трио A.V.A, което също беше част от музикалната програма на бала. Закупеният от Люси гоблен освен висока художествена стойност, носи и специфичен дух, защото е извезан е от Спаска Първанова – онкоболна жена, която посещава терапевтичната група към Фондацията. Люси Дяковска обяви, че ще подари гоблена на баба си Мария.

На най-висока стойност бяха продадени двете икони на Красимир Савов, рисувани върху 400-годишно дърво от пода на Рилския манастир – съответно 900 и 1300лв.

Сред гостите, които уважиха снощното събитие бяха представители на политическия и културния елит на града, хора от бизнес средите, медици и магистрати: Ралица Добрева – областен управител на Плевен, Росен Добрев – кмет на Оряхово, Владислав Николов – народен представител, Мартин Митев – председател на Общински съвет Плевен, Петя Василева – заместник–председател на Общинския съвет в Плевен и учредител на Фондация „Св. Иван Рилски“, общински съветници, представители на Ротари клуб Плевен и др.

На финала на вечерта се проведе и дарителска томбола, в която бяха раздадени много награди, предоставени от спонсори на събитието и изработени от жените от Групата за подкрепа на жени с карцином на гърдата към Фондация „Св. Иван Рилски“, ученици от ОУ „Д-р Петър Берон“ и Школата по керамика и етюдно рисуване към ЦРД, гр. Плевен.

Една от основните дейности на Фондация „Св. Иван Рилски“ е работата с жени с рак на млечната жлеза. Фондацията дава възможност за безплатна психологическа подкрепа за пациентки с тази диагноза. Всяка година се подпомогат и жени, които се нуждаят от гръдни импланти за извършването на реконструктивни интервенции след успешното лечение на карцинома им. Благодарение на приятелите на Фондацията, десетки жени получиха възможност и за безплатна магниторезонансна диагностика на млечната жлеза.

Друго направление е мобилният дентален кабинет, който осигурява безплатна зъболекарска грижа за хората от малките населени места около Плевен. Фондацията дарява и зъбни протези за нуждаещите се възрастни хора, като подпомогнатите от 2012-та до момента достигат 880 души.

снимки: Verus Photography