fbpx Гала-вечеря на сп. The Economist представи прогнози за 2022 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Гала-вечеря на сп. The Economist представи прогнози за 2022 г.

Почти 200 гост-делегати присъстваха на гала-вечеря The World Ahead 2022, организирана от списание The Economist на 1 февруари 2022 в Grand Hotel Millennium Sofia.

Те чуха смели прогнози за предстоящата година, свързани с избори, климат, пътувания, спорт и космос. Модератор на събитието беше Джоан Хоуи от The Economist, а своите специални обръщения направиха президентът Румен Радев и министър-председателят Кирил Петков. В дискусионните панели се включиха още представители на Европейската комисия и бизнес лидери. 

Президентът Радев заяви, че е наложително Европа да има силно дипломатическо присъствие по всички въпроси, които я засягат. По отношение на кризата Русия-Украйна той каза, че тя няма военно решение и че вратата за диалог трябва да бъде оставена отворена. Относно българското вето за стартиране на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС президентът поясни, че пробивът трябва да се определя от резултати, а не толкова от срокове. Той потвърди желанието на България Република Северна Македония да бъде част от ЕС, но и напомни, че съюзът не може да си позволи да интегрира проблеми.

Министър-председателят Кирил Петков обеща неговото правителство да предприеме радикални действия и да постигне резултати през 2022 г. Бюджетът предвижда дефицит от около 4% от БВП и е важно хората да знаят какво се финансира чрез него. Фокусът е върху инвестиции, капитал и хора, което означава значително увеличение на публичните инвестиции в инфраструктура и образование. България има нужда от магистрали, тунели, мостове, за да осигури свързаност на страната с Европа. Безплатни детски градини, по-добре платени учители и нов подход в образованието трябва да вървят ръка за ръка.

В специално видео обръщение председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, насърчи бизнес лидерите в България да поемат инициативата за напредък по зелените политики на ЕС след COP26.

Панел от представители на бизнеса с участието на Петя Димитрова (Пощенска банка), Радослав Кошков (Schneider Electric) и Юрг Бургхалтер (Coca Cola HBC Bulgaria), представи примери за добри практики от управляваните от тях компании, които подпомагат зеленото развитие на България. Те всички бяха единодушни, че постигането на нулеви нетни емисии е амбициозна цел, но е в ръцете на лидери като тях да предизвикат промяната.

В панел, посветен на формирането на бизнес пейзажа в новата дигитална ера, се включи европейският комисар по иновации Мария Габриел. В своето видео обръщение тя наблегна върху припокриването между зелените и дигитални политики на ЕС, което бе потвърдено и от говорителите във всички панели.

Роланд Харис, изпълнителен директор на Aurubis Group, най-големият производител на мед в Европа, описа как дигитализираният завод на компанията в България използва оптимизация на производството, основана на изкуствен интелект. Той посочи, че неговата компания провежда едни от най-чистите операции за преработка на мед в света и е ангажирана да постигне декарбонизация. Въпреки това той разкритикува предложения от ЕС Механизъм за въглеродна корекция по границите (СВАМ) като неработещ.

Ема Попова от Microsoft обясни как пандемията от коронавирус е ускорила прехода към дигитализация в много сектори, включително здравеопазване, търговия, дигитални финанси и образование. Като цяло компаниите са приоритизирали своите планове за дигитализация и нови бизнес модели.

Един от акцентите на вечерта бе вдъхновяващата реч на Татяна Иванова, устремила се към космоса и посланик на The Mars Generation.  Тя разказа своята впечатляваща история за мечтата й да бъде първата жена космонавт в България и за амбицията й да върне страната в международната космическа програма. Министър-председателят, който чу обръщението на Татяна пое ангажимент неговото правителство да предприеме необходимите стъпки, за да стане България пълноправен член на Европейската космическа агенция. Той я покани на среща заедно с вицепремиера по иновациите и растежа Даниел Лорер още на следващия ден.

The World Ahead 2022 Gala Dinner предложи на делегатите коктейл с възможности за нови запознанства, както и традиционната игра с въпроси от изданието на The Economist The World Ahead 2022. Вечерта завърши с изпълнението на солисти от Софийската опера и балет Станислава Момекова и Веселин Михайлов под акомпанимента на пианистката Йоланта Смолянова. 7-годишната Катерина Михайлова пък откри събитието с великолепното си изпълнение на цигулка.