fbpx GM и NASA разработват роботизирани ръкавици | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

GM и NASA разработват роботизирани ръкавици

General Motors и NASA разработват съвместно роботизирана ръкавица, която може да бъде използвана от работниците в автомобилните заводи и астронавтите в космоса и да ги улесни при изпълнение на техните задължения, намалявайки потенциалния риск от травми и наранявания при извършване на монотонни и тежки операции.
Устройството за подпомагане на човешкия захват (Human Grasp Assist Device), популярно и в двете организации като „K-glove” или „Robo-Glove” („Роботизирана ръкавица”), е резултат от проекта Robonaut 2 (R2) на GM и NASA, който през 2011 година изпрати в космоса първия човекоподобен робот.

Когато инженерите, развойните специалисти и учените от GM и NASA започват своето сътрудничество върху разработката на R2 през 2007 година, едно от конструктивните изисквания към робота е да борави с инструменти, предназначени за употреба от хора – както от астронавти в открития космос, така и от работници в автомобилните заводи на Земята. Развойният екип постига безпрецедентна до момента сръчност на механизма на ръката на R2 с използване на свръхмодерни сензори, изпълнителни модули и еластомери, сравними с нервите, мускулите и сухожилията в човешката ръка.

Така например, ако астронавтът в херметичен скафандър в условията на открития космос и работникът на монтажен конвейер в автомобилен завод трябва да прилагат усилие в размер на 67- 89 Нютона за работа с даден инструмент при дадена операция, с роботизираната ръкавица същото усилие се снижава до едва 22 до 44 Нютона.
Вдъхновени от системата за задвижване на пръстите при R2, изпълнителните модули са вградени в горната част на ръкавицата с цел да осигурят подкрепа на човешките пръсти при осъществяване на захвата. Сензорите за налягане, подобни на тези, които осигуряват на R2 усещането за докосване, са интегрирани във върховете на пръстите на ръкавицата с цел да регистрират мигновено момента, в който операторът хваща съответния инструмент. След като инструментът бъде хванат, синтетичните сухожилия автоматично се съкращават, изтегляйки пръстите в позиция на захват и задържайки ги в това положение до команда за освобождаване от сензора.

Теглото на най-новите прототипи е около 0,9 килограма (два паунда), в които се включват управляващата електроника, изпълнителните звена и малък дисплей за програмиране и диагностика на функциите. Цялостната система се захранва със стандартна литиево-йонна акумулаторна батерия от типа, използван за ръчни електроинструменти, която се закрепва с щипка за колана на оператора. Прототипът от трето поколение, при който компонентите ще бъдат реконфигурирани с цел намаляване на размерите и теглото на системата, вече наближава заключителна фаза.