fbpx Големият синигер е символът на София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Големият синигер е символът на София

Големият синигер е символът на София

Софиянци избраха големия синигер за символ на столицата. В онлайн гласуване от 28 януари до 15 март 8600 души са дадоха своя глас. Измежду 12 вида за победител беше избран големият синигер с 24 % от гласовете. На второ място остана гугутката с 20 %, а на трето – домашното врабче с 16 % от вота. Конкурсът е част от проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), подкрепен и финансиран от Фондация „Америка за България”.

Освен че е симпатичен, големият синигер има и важна биологична роля в природата - да регулира числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по дърветата и другите растения. Синигерите се борят и с листоминиращия молец, който унищожава кестените.

Предстои подготовката на пластика, която ще бъде поставена в Южния парк. Тя ще бъде и отправната точка на маршрутите за наблюдение на птици, които ще бъдат обозначени с информационни табла.

Целта на проекта „Вижте за първи път: летящото богатство на България” е да популяризира страната ни като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

снимка:Веселин Граматиков