fbpx Готови ли сме за ерата на Изкуствения Интелект | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Готови ли сме за ерата на Изкуствения Интелект

Девет от 10 Изпълнителни директори от сектора на бързо оборотните стоки и търговията във Великобритания, заедно с 94% от швейцарските и китайските ръководители, заявяват, че са достатъчно подготвени да въвеждат изкуствен интелект ( AI ) и иновативни технологични решения в своите компании. В същото време само 48% от ръководителите в САЩ казват, че се чувстват готови – това показа ново проучване на консултантска фирма за търсене на висши мениджърски кадри и лидерско консултиране Boyden.

Проучването включва данни от 200 ръководители в сферата на стоки за широко потребление и търговия - 50 британски, 50 швейцарски, 50 американски и 50 базирани в Китай. Респондентите включват Главни изпълнителни директори, Оперативни директори, Дигитални директори, ИТ директори и други висши ръководни кадри.
„Дясната ръка на Главния изпълнителен директор досега беше Финансовият директор. Финансовият директор остава важен, но всъщност технологичните лидери започват да влияят на това как финансите подкрепят бизнеса в развитието му напред ", добави Франческа д'Арканджели, управляващ съдружник в Boyden Великобритания. "Трансформацията ще бъде видима в цялата организация и е много важно за управленските бордове да разберат това."
Ключови изводи от проучването:

Знания, умения и роботика

• Ръководителите в Китай са много по-информирани за промените в индустрията, отколкото лидерите в други страни, като 86% от китайските ръководители смятат, че са много добре информирани, в сравнение с едва 60% във Великобритания и 54% в САЩ.

• За да управляват изкуствения интелект и свързаните с него трансформации, водещите в швейцарската индустрия виждат математическите и статистическите умения като важни (60%); 60% от мениджърите в Обединеното кралство избират стратегическата визия; 66% от американските ръководители смятат, че аналитичните и критични умения ще бъдат много важни; докато тези в Китай разглеждат техническото разбиране и способността за внедряване като най-необходими качества (58% за всяко от тях).
• 40% от управляващите ритейл вериги в Обединеното кралство смятат, че роботите в магазините ще бъдат определящи в индустрията през следващото десетилетие, в сравнение с 32% в Китай, 24% в Швейцария и 20% в САЩ;  това се отнася и за дроновете във веригата на доставки – съответно 40% от английските изпълнителни директори, като съгласни с тях са 24% в Китай, 30% в Швейцария и 32% в САЩ.(таблица 12)

"В една епоха на AI и огромна трансформация, стратегията, визията и творческите умения на Главния ИТ директор или Главният дигитален директор определят бързото развитие на компанията. Способността на тези роли да оказват влияние върху други ръководители на ниво C е от решаващо значение", каза Лоренц Ган , бивш Директор на технологичните програми в Burberry и настоящ Главен информационен директор на New Era Cap в САЩ.
"Що се отнася до трансформацията на американските компании, с изключение на големите технологични гиганти, виждам ясно забавяне поради 90-дневния цикъл на приходите, което затруднява усвояването на интелектуалните и други инвестиции", обяснява Джон Строу, базиран в Лондон старши съветник на McKinsey and Company.

Изкуствен интелект - поверителност, безопасност и икономически потенциал

• Повечето мениджъри смятат, че по-голямото включване на роботиката и AI в индустрията на потребителите и търговията на дребно ще има положително въздействие върху безопасността и сигурността на потребителската информация (76% САЩ, 100% в Обединеното кралство, Китай и Швейцария), както и върху глобалната икономика (76% САЩ, 92% Великобритания, 100% Китай и Швейцария).

• Въпреки това, 46% от швейцарските директори, 40% от английските и 38% от тези, представящи САЩ споделят, че са "много загрижени" за правилното управление на ръста на AI, което би могъл да застраши неприкосновеността на личния живот и/или личните свободи. Само 6% от китайските ръководители изразяват сходно ниво на безпокойство.