fbpx Десет актуални тенденции при уеб дизайна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Десет актуални тенденции при уеб дизайна

Уебсайтовете са неизменна част от ежедневието ни и както всяко друго нещо са подвалстни и дори задават нови трендове, така че да бъдат по-достъпни и по-лесни за навигация. Какви са тенденциите, които ще определят съществуването им през 2023 г.

„Сайтовете се влияят все повече от дизайна на мобилните приложения, гласът постепенно се налага като значим фактор в уеб интерфейса, наблюдава се и завръщане към разказването на истории, което ще играе все по-важна роля в бъдеще. Редица интересни тенденции откриваме и при визуалното оформление на уеб проектите – от използването на прекомерно големи типографски елементи, през все по-масовото навлизане на т.нар. хоризонтален скрол, до нарастващото влияние на стилове като необрутализъм“ - споделя Иван Милков, основател на агенцията за изработка на сайтове Topweb.bg.

В следващите редове той описва в подробности най-интересните уеб тенденции, които оказват влияние на сектора през тази година и предстои да му влияят и през следващата.

Сайтовете се доближават до изживяването при мобилните приложения

Светът е все по-мобилен, развитието на смартфоните и мобилните приложения оказва все по-осезаемо влияние върху изработката на уебсайтове и през тази година наблюдаваме все повече промени, доближаващи сайтовете до апликации за преносими устройства. Това понякога се изразява в създаването на по-малки и фокусирани върху изживяването уеб проекти, добавянето на повече взаимодействие, анимация и динамично съдържание. Този процес се улеснява и от навлизането на все повече нови инструменти за изграждане на сайтове без програмиране (т.нар. no code).

Използване на гласова навигация и управление

Традиционният уеб интерфейс с придвижване с мишка и клавиши сред визуалното съдържание е бавен, а светът става все по-забързан. Затова не е изненада, че все по-често откриваме решения за управление с глас и намаляване нуждата от текстови съобщения. Големите технологични компании вече разполагат със свои системи за въвеждане на текст чрез глас, а все повече плъгини и приложения правят тази функционалност достъпна и за по-малките уеб проекти.

Прекомерно голяма типография

Типографията с необичаен размер не е изцяло нова тенденция, но през тази година навлиза с ускорени темпове. Тя е свежа, лесна за разбиране и притежава силата да привлича вниманието на посетителите върху най-важните послания. Това оказва влияние върху целия дизайн, тъй като увеличаването размера на думите ги прави на практика графичен елемент, запазвайки в същото време смисъла, който носят. Големите типографски елементи могат да се окажат основен акцент в дизайна на един сайт, задавайки тона за останалото съдържание в него.

Приоритет върху скоростта на сайтовете

Скоростта на зареждане на един сайт вече е ключов аспект от процеса на уеб разработка, който е свързан както с по-добрата ползваемост и потребителско изживяване, така и с класирането на по-предни позиции в онлайн търсачките. „През последните няколко години тежестта на скоростта на зареждане в процеса на оптимизация за търсачки нараства непрекъснато. И тези промени не са самоцел, а следват очакванията на уеб потребителите. Според повечето проучвания по темата, над 50% от тях са готови да напуснат една страница, ако нейното зареждане отнема повече от три секунди“ - споделя още Иван Милков.

Ретро революция в дизайна

Малко неочаквано за мнозина, напоследък се наблюдава завръщане към някои тенденции в уеб дизайна от зората на интернет – времето през 90-те години, когато сайтовете бяха по-ярки, с по-ясно изразени фонове и понякога натрапващи се анимации и други визуални ефекти. В онзи ранен период изработката на сайтове се характеризираше със стремежа да покажем какво можем и затова често още при отварянето на даден сайт се налагаше да изчакаме известно време за зареждането и проиграването на анимация. Днес, разбира се, завръщането към ранните години на уеб дизайна е съобразено с ключови тенденции като скорост на зареждане, ползваемост и функционалност.

Необрутализъм

Този стил, който води началото си от класическото архитектурно движение брутализъм от средата на миналия век, напоследък все по-осезаемо се прехвърля и към уеб дизайна, взаимствайки използването на сурови и дори на моменти груби елементи. Това включва необработени изображения, обикновен фон, по-ярки мотиви и повече асиметрични елементи. Необрутализмът се изразява в комбиниране на суровия и по-обикновен стил на традиционния брутализъм с някои нови и не толкова екстремни тенденции, отиващи по-скоро към минимализма.

Ангажиращи интерактивни дизайни

Ангажирането на уеб потребителите е станало важна част от изработката на сайтове и неговото значение ще нараства тепърва през следващите месеци и години. „Уебсайтовете вече не просто информират посетителите, а комуникират с тях, използвайки както зрение, така и слух, и дори останалите сетива – чрез видео съдържание, анимации или възможност да завъртим даден обект от всички страни във виртуалното пространство. Сайтовете вече оказват въздействие на психологическо ниво, създавайки нови начини за взаимодействие. Този подход е още по-важен, когато става въпрос за изработката на онлайн магазин, при който на потребителя се дава възможност на практика да влезе в контакт с предлаганите продукти“ - посочва още мениджърът на Topweb.bg. Според него ангажиращото взаимодействие в уеб пространството вече включва комуникация със самия софтуер и изисква интерфейсът да е много по-разбираем и „отзивчив“.

Хоризонталният скролинг е все по-разпространен

Т.нар. хоризонтален скролинг или превъртане навлиза все по-широко в изработката на уебсайтове, в добавка към вертикалния, с който сме свикнали от години. Отчасти сред причините за това е и размиването на границите между мобилните приложения и сайтовете, за което вече писахме по-горе. Уеб проектите не са създадени за да се виждат удобно на екрана на смартфон и хоризонталното превъртане може в голяма степен да реши този проблем.

Ангажираща 3D графика

Този тип визуални елементи са изключително ефективни за задържане вниманието на потребителя. Това, както и все по-широкото навлизане на виртуалната реалност и метавселените в обществото ни, логично прави подобни елементи все по-търсени при изработката на уебсайтове и най-вече на електронни магазини. Те добавят повече реалистичност, усещане за обем и нови възможности за раздвижване на съдържанието. Затова и 3D изображенията все по-често са основен елемент от дизайна на един сайт, а понякога се използват дори при изработката на лого.

Съсредоточаване върху хората и разказването на истории

Този подход, който съществува от хилядолетия и е в основата на нашата цивилизация, през последните месеци се е превърнал в основен акцент при създаването на нови уеб проекти. Той често предизвиква реакция сред потребителите, добавя емоция и може да допринесе за изграждането на истинска онлайн общност около нашия уебсайт. Това включва публикуването на истории, запомнящи се снимки, добавяне на видеоклипове или друго мултимедийно съдържание. Най-важното в случая е историята да не се натрапва на потребителя още в началото, а да се разгръща постепенно чрез скролиране или отваряне на други страници, разчитайки на любопитството на посетителите. Тя може да продължава и в социалните мрежи, както и в други комуникационни канали. Част от тази тенденция е и т.нар. scrollytelling – нов термин в сектора, който означава разказването на истории чрез постепенно превъртане на страницата.