fbpx Губим 20 милиона лева от руското ембарго | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Губим 20 милиона лева от руското ембарго

Около 20 млн. лв. са загубите на България в селското стопанство вследствие на руското ембарго – обяви в Пловдив земеделският министър Васил Грудев. „10 млн. лв. са преките щети от нереализираните договори, а още толкова се пада на косвените загуби, свързани със спада на цените на пазара и нереализирането на българската продукция” – съобщи министър Грудев, цитиран от Радио Пловдив.

От няколко седмици кризата е обхванала и сектора “Мляко и млечни продукти”. Преките загуби ще бъдат компенсирани, а сега се работи по схеми за компенсиране на нереализираната продукция на пазара – плодове и зеленчуци – увери земеделският министър. В млечната промишленост ще бъде отпусната помощ, свързана с частното складиране на сирена и кашкавали.

В края на тази седмица животновъдите ще започнат да получават компенсации за умрелите от „син език” животни. С актуализацията на бюджета на 16-и октомври започват националните доплащания в сектор „Животновъдство”. „Ще се постараем селските стопани да получат средствата възможно най-рано, за да могат да се справят с тази тежка ситуация” – заяви министър Грудев.

Той потвърди позицията си за поголовна ваксинация у нас на животните срещу „син език”. Грудев очаква подкрепа от ЕС между 50 и 75 процента за ваксината, която ще струва на страната ни между 3 и 4 млн. лева. Отделно има разходи по съхраняването и поставянето на ваксината, но те ще бъдат поети от наша страна – каза земеделският министър.