fbpx Стартира национална верига от споделени иновационни центрове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира национална верига от споделени иновационни центрове

Първата по рода си национална верига от споделени креативни пространства за изобретатели и startup предприемачи се готви да стартира дейността си във Варна. Компанията Innovator Creative Spaces започва именно в морската столица като един от проектите по направленията към Европейска младежка столица – Варна 2017.

Целта на първата верига иновационни центрове е да създаде взаимодействаща си мрежа от работни пространства из цялата страна. Основен е акцентът върху осигуряването на споделени високотехнологични работилници за разработка на софтуерни и хардуерни прототипи, разработки в различни области на техниката, науката, бита, културата и човешкия живот. Работилниците биват оборудвани с 3D принтери, CNC рутери, лаборатории за виртуална реалност, Internet of things, лазерно рязане и други технологични иновации, както и конвенционално оборудване. Дългосрочна цел на екипа е реализирането на креативна мрежа в България, разпръсната в няколко български града. Предвижда се всяка една локация да бъде съобразена с регионалните особености и нужди, като отчасти се специализира в силните за областта направления.

Екипът, стоящ зад проекта за национални мини техпаркове, е част от световното движение за изобретатели и предприемачи Maker Movement, обединяващо мрежа от повече от 6000 взаимосвързанни пространства и над 135 милиона души аудитория из целия свят. Проектът цели поетапно да оформи градивна осъвременена среда, която да отключва и стимулира предприемаческото и творческото мислене сред младите, заимстващ от добрите реализирани практики в страни като САЩ, Германия, Япония и други. Само за последната година са възникнали над 150 сходни пространства в целия свят.

Създателите на Innovator Creative Spaces предвиждат в рамките на проекта да бъдат изградени технологични лаборатории и уъркшопи, бизнес инкубатор, преакселератор, менторска програма, академия, провеждаща обучения за ученици и студенти, зали за събития, социална зона, co-working и офиси за стартиращи компании и специалисти. В допълнение стартиращите компании ще могат да бъдат подпомагани и чрез консултации по въпроси свързани с техния маркетинг, брандинг, дизайн, юридически и административни въпроси, осигуряване на първоначалния (seed) капитал и други.