fbpx Нова награда на ЕС ще отличи лидерите в областта на безопасността на продуктите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нова награда на ЕС ще отличи лидерите в областта на безопасността на продуктите

Нова награда на ЕС ще отличи лидерите в областта на безопасността на продуктите

Европейската комисия стартира нова награда за безопасност на продуктите, с която ще бъдат отличавани предприятията, които имат забележителни постижения в областта на безопасността на продуктите. Всички предприятия — малки и големи — да кандидатстват за тази награда в категориите „продажби по интернет“ и „продукти за грижа за децата“. Победителите ще получат своите награди през септември тази година от Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на потребителите.

Всички потребители очакват и заслужават безопасни продукти. С тази нова награда ще бъде отдадено признание на дружествата, които поставят безопасността на продуктите в основата на своята дейност и които не се придържат само към изискванията на ЕС. Тя е за тези, които осъществяват иновации и инвестиции, за да подобрят безопасността на своите продукти и услуги, и по този начин повишават стандартите за защита на потребителите в цяла Европа.

Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: „Искаме да насърчим повече дружества да възприемат безопасността на продуктите като приоритет и да защитим нашите деца, семейства и приятели. Все още има твърде много опасни продукти, които се изземват или причиняват вреди. Наградата за безопасност на продуктите е възможност за отличаване на дружествата, които правят нещо повече за безопасността на своите потребители“.

Пазаруване по интернет и продукти за грижа за децата в центъра на вниманието

Тази година дружествата могат да кандидатстват по две категории:

Продажби по интернет: за наградата могат да кандидатстват дружества, които извършват продажби по интернет и които отделят особено внимание на безопасността на предлаганите от тях продукти. Търсим най-добри практики и процеси например при изземване на опасни продукти или при откриване на такива продукти, преди те да бъдат пуснати за продажба.

Продукти за грижа за децата: за наградата могат да кандидатстват дружества, за които безопасността на децата е най-важният приоритет. Това може да бъде илюстрирано например с начина, по който те проектират бебешката кошара, с творческия начин, по който те съобщават рисковете на своите клиенти, с изключителното качество на техните следпродажбени услуги или с начините, по които те интегрират безопасността на продукта в неговата верига на доставка и жизнен цикъл.

Всякакви предприятия могат да участват

12 награди ще бъдат разпределени в шест за категорията „продажби по интернет“ и шест за категорията „продукти за грижа за децата“. Златно отличие, сребърно отличие или бронзово отличие ще бъде присъдено на три МСП и три по-големи дружества във всяка категория.

Победителите ще получат своята награда от еврокомисар Йоурова по време на церемония, която ще се проведе в Брюксел през септември тази година, и те ще имат възможността да споделят своите идеи и най-добри практики със свои колеги в сектора.

За да могат да кандидатстват, дружествата трябва да са установени в една от 31-те държави от Европейското икономическо пространство (28-те държави — членки на ЕС, плюс Исландия, Норвегия и Лихтенщайн). Заявления за кандидатстване се приемат до 7 април 2019 г.

Facebook коментари