fbpx Henkel отчита силно начало на фискалната 2024 година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Henkel отчита силно начало на фискалната 2024 година

През първото тримесечие на 2024 г. групата Henkel постигна продажби на стойност около 5,3 млрд. евро и генерира силен органичен ръст на продажбите от 3,0%. Увеличението се дължи на положително развитие на цените и в двете бизнес подразделения на компанията.

Развитието при обемите на ниво група, което все още изпитва влиянието на мерките по портфолиото в бизнес подразделението „Потребителски марки“, показа по-нататъшно последователно повишение в сравнение с четвъртото тримесечие на 2023 г. В номинално изражение продажбите са намалели с -5,2% спрямо съответното тримесечие на миналата година – основно поради продажбата на бизнеса в Русия и отрицателния ефект от валутните разлики.

От регионална гледна точка през разглеждания период бизнес подразделението „Потребителски марки“ отбеляза разнопосочно развитие. Регионът на Европа постигна много силно органично увеличение на продажбите през първото тримесечие, задвижено както от бизнес направления за грижа за косата, така и за перилни препарати и грижа за дома. Регионът на Северна Америка регистрира отрицателно органично развитие на продажбите главно поради мерките в портфолиото, въведени в бизнес направление „Перилни препарати и грижа за дома“. Регионът на IMEA постигна двуцифрен органичен ръст на продажбите във всички бизнес направления. Положителното органично увеличение на продажбите в Латинска Америка се дължи на бизнес направлението за грижа за косата, като както потребителският, така и професионалният бизнес допринасят за този растеж. Ръстът на продажбите е стабилен в Азиатско-Тихоокеанския регион, подкрепен от бизнес направление „Перилни препарати и грижа за дома“.

„Отбелязахме много добро начало на годината. Освен това успяхме да приключим с придобиването на Seal for Life Industries и Vidal Sassoon в Китай по-бързо от очакваното и по този начин допълнително ще утвърдим своето бизнес представяне“, посочи Карстен Кнобел (на снимката горе), главен изпълнителен директор на Henkel. „В светлината на тези резултати миналата седмица повишихме значително прогнозите си за продажбите и печалбата за 2024 г. Това демонстрира наличието на ясна стратегия, която следваме стриктно. Изпълняваме обещанията си и сме на прав път към устойчив растеж.“

За текущата година Henkel очаква органичен ръст на продажбите от 2,5 до 4,5%. За „Лепилни  технологии“ се очаква органичен ръст на продажбите в диапазона от 2,0 до 4,0%. За „Потребителски марки“ очакванията са за органично увеличение на продажбите от 3,0 до 5,0%.

В България Хенкел се представя от 1998 г. Трите най-силни марки на компанията са Loctite, Persil и Schwarzkopf.