fbpx Хотелиерът Радослав Котларов: Вярвам, че ще има морски летен сезон 2020, макар и закъснял | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Хотелиерът Радослав Котларов: Вярвам, че ще има морски летен сезон 2020, макар и закъснял

Хотелиерът Радослав Котларов: Вярвам, че ще има морски летен сезон 2020, макар и закъснял

Радослав Котларов е хотелиер по душа и по професия. Той е от младото поколение мениджъри, които успяват да влизат в обувките на туристите и да намира онези малки жестове, които карат туристите да помнят дълго ваканциите си. Радослав е управител на летния комплекс „Св. Тома“ край Созопол и хотелите в Боровец („Флора“ и „Боровец Гардънс“), както и плажовете Аркутино и Дюни-юг, които са част от холдинга на Главбулгарстрой.

Въпреки трудностите в бранша, вярва в успеха на българския туризъм и дори е оптимист, че лято 2020 няма да бъде напълно изгубено заради пандемията от коронавирус, която постави буквално на трупчета туризма по света. Убеден е обаче, че настоящата криза ще даде възможност на туристите да оценят истински качествените продукти и услуги.

Г-н Котларов, ще откриете ли туристическия сезон във вашия комплекс след 15 юни както се коментира? Имате ли готовност? А туристи ще има ли?

- Имаме готовност и дори се надяваме да имаме възможност да започнем работа преди 15 юни. През годините съумяхме да изградим лоялни клиенти за всички периоди от летния сезон. При нормални обстоятелства започваме активна работа още в началото на май и продължаваме до първите дни на октомври.
Дори при настоящата ситуация не можем да се оплачем от липса на интерес от страна на туристите. Ранните записвания вървяха добре до обявяването на извънредното положение. Съвсем очаквано след това те спряха, като в момента наблюдаваме едно изчакване от страна на клиентите. Вярвам, че бързо след отмяната на извънредното положение това забавяне ще бъде наваксано.

 

Какво се случи с клиентите ви, които са предплатили летните си почивки след обявяването на пандемията? Колко от тях се отказаха? Какво коментират тези, които не са оттеглили резервациите си?

- За наша радост към момента няма отменени резервации. Единици са клиентите, които са се свързали с нас с питане какво ще стане, ако хотела не работи и отговорът естествено е, че ако не можем да предоставим услугата, сумата ще бъде възстановена.

Ще бъде ли по възможностите на хотелите по Черноморието да осигурят засилените изисквания за хигиена, дистанция, изобщо на новите регулации, за които се коментира и с които всички ще трябва да се съобразяваме?

- Спазването на висока хигиена е нещо, което правим така или иначе. В сегашната ситуация планираме да въведем и допълнителни мерки, като следваме най-добрите световни практики въведени до момента. Предвидили сме например преграда на рецепцията. Всички помещения и общодостъпни пространства ще бъдат снабдени с дезинфектант за ръце, а служителите ни с необходимите лични предпазни средства. Ще се извършва ежедневна професионална дезинфекция на всички и общи части на комплекса, като при заявено желание от страна на почиващите, такава ще се прави и в стаите им.
Все още обмисляме, кой ще е най-удачният вариант по отношение на изхранването, като на първо четене сме решили блок масата да остане, но туристите да нямат достъп до нея, а храната да се сипва от наши служители в защитни облекла.

Очакваме да научим официалните регулации, с които ще се съобразим и междувременно участваме във всевъзможни професионални онлайн форуми по темата с идеята да почерпим най-доброто от опита на колегите. Основният ни стремеж е да създадем максимално защитена среда за туристите, без това да нарушава комфорта им и усещането за пълноценна почивка в приятна атмосфера.

Какво ще стане, ако се установи болен от коронавирус в комплекса или на плажа? Кой ще гарантира сигурност?

- Както вече казах, комплексът ще бъде снабден с необходимата апаратура и в случай, че се установи лице с повишена температура или с очевидни признаци на недобро здравословно състояние, то няма да бъде допускано в комплекса. Ако трябва да сме пунктуални обаче, установяването на болен е процедура, която се извършва само с PCR тест и то в болница или акредитирана лаборатория. Т.е., самото установяване на болен в хотела е разтегливо понятие - все пак сме хотелиери, не доктори, но съм сигурен, че ще имаме стандарти и затова - какво се прави с болен турист или не дай Боже болен колега.

„Свети Тома“ е затворен комплекс, как ще решите въпроса с изхранването на гостите ви?

Обмисляме няколко варианта, а в крайна сметка предполагам, че ще има общонационално решение за груповото изхранване. Имаме варианти за почасово хранене, за да се раздели потокът от хора, примерно четните стаи от 7 до 9 ч., нечетни от 9 до 11 часа на закуска. Самият бюфет или блок маса ще бъдат с ограничен достъп за клиенти, като те ще могат да поръчват на готвачи, да им бъде сервирано. Може би ще имаме вариант и за рум сервиз при поръчка от предния ден, но все още не сме взели окончателно решение.

 

Вие сте концесионери на един от най-красивите плажове в България – Аркутино и Дюни. Какви мерки предприемате, за да дадете сигурност на туристите? Смятате ли, че безплатни чадъри и шезлонги биха били лакмус за привличане на почиващи?

- Да, групата на Главболгарстрой стопанисва два плажа - Аркутино и Дюни-юг. Засега не мислим конкретни мерки за самите плажни ивици, защото чадърите са достатъчно далече един от друг. Може би на по-малки плажове колегите ще трябва да редуцират броя, за да ги раздалечат.

Що се отнася до безплатните чадъри и шезлонги, не виждам как това може да работи. Основната ни мотивация да стопанисваме тези плажове, е да предложим на почиващите в комплекса възможно най-добрите условия за плаж, без да сме зависими от добрата воля на друг концесионер. За нас качеството на плажа е от изключително значение за цялостното прекарване. На компанията ни това обаче коства огромен финансов ресурс и усилия. Само персоналът, който е пряко ангажиран с поддръжката на плажовете, наброява близо 40 души. В това число влизат медицински лица, спасители, помощен персонал и т.н. Концесионната такса е малка част от пула с разходи на една концесия. Има инвестиционна програма, режиини разходи, такива с амортизация и смяна на няколко години, шезлонги, чадъри, шалтета, машини за почистване на пясък, трактор, трактористи и т.н.

Ще дам пример с плаж Дюни-централен. Това е една прекрасна ивица от близо 3 километра, която е без концесионер и наемател години наред. Ако този бизнес беше толкова привлекателен, защо никой не го вземе? Може би за някой градски плажове или при големите курортни комплекси е по-привлекателен, но иначе е един огромен, къртовски труд.

 

Със сигурност много хотели и заведения по морето няма да отворят това лято, много от тях и в бъдеще. Намаляването на базата дали няма да увеличи цените в хотелите и в заведенията?

- Не мисля, че ще има увеличение, предполагам, че цените ще се запазят. Мисля си обаче, че и тази криза по естествен начин ще отсее лошите инвестиции в хотелиерството и ресторантьорството, което е добре за държавата като дестинация, бранша и клиентите като цяло. За съжаление още преди предишната финансова криза прекалено много непрофесионалисти влязоха в този бизнес, привличани от имагинерната идея, че това е лесни и бързи печалби. Прекалено много хора си помислиха, че бидейки клиент на хотел или ресторант, можейки да правят мусака вкъщи са готови и за бизнеса, но реалността се оказа друга.
Лично аз съм оптимист за бъдещето, защото в новата ситуация клиентите ще видят ясно, кои са добрите продукти, а персоналът ще разбере, че има добри работодатели.

Един от най-големите проблеми по Черноморието беше липсата на именно липсата на персонал. Сега може би ще отпадне? Дали това няма да доведе до покачване нивото на обслужване и предлагане на туристически услуги като цяло?

- Надяваме се да е така. Също се надяваме персоналът да осъзнае предимството на работодателите, които работят на светло, спазват трудовото законодателство, плащат заплатите им по банков път и внасят всички необходими осигуровки. За съжаление, реалността е, че много от заетите в сектора останаха без работа и без право, на каквато и да е социална защита, защото са работили без договор или на фиктивен такъв.

Според Вас колко процента ще е изгубен туристическия сезон лято 2020? И могат ли наистина българите да „спасят“ сезона?

- Не мисля, че българите могат да спасят сезона, дори и чрез държавни стимули. Според мен на Южното Черноморие спадът ще е минимален, но големите курортни комплекси като „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“, „Албена“ ще понесат значителен спад, а те са голямата леглова база.
Не мога да се ангажирам с конкретни проценти, най-малкото защото ситуацията продължава да е изключително динамична, но ако доста хотели не отворят, както чувам от колеги в национален мащаб, предполагам спадът ще е огромен, наистина.

Какво очаквате конкретно държавата да направи за туристическия бранш и кое реално би помогнало?

- Аз лично не виждам какво толкова повече може да направи държавата. За нас мярката 60/40 е работеща и ни позволи да запазим служителите си.
Може би на общинско ниво - да има намаление на данъци и такса смет, пък било то опрощаване на такива за неработещи обекти. Това са управленски решения, които всяка община трябва да прецени сама за себе си и аз не мога да коментирам.

Най-важното, което може да направят държавата и общините, е да ни позволят да работим, било то и под по-строга регулация и контрол. Не трябва да забравяме, че в тази ситуация битката за икономиката също е битка за живот. Лично аз мисля, че е важно дори и за имунната система всеки човек да се отърси от ежедневието докато е на лятна ваканция, да приема витамин Д и да диша йодни пари от морето. Надявам се все пак на нормален, леко закъснял летен сезон 2020.


Радослав Котларов е завършил единственото по рода си в България технологично училище „Електронни системи“ към ТУ София, а след това и Техническия университет. Навлиза в сферата на услугите още като ученик. Преминава през различните стъпала на занаята, като е работил в летни кафенета по морето, след това е бил управител на морско заведение, после на плаж, а от 2014 г. е управител на трите хотела на GBS Tours. Завършил е майсторски клас по мениджмънт в престижния Cesar Ritz, Швейцария.
 

Facebook коментари