fbpx Туризмът ще издържи тежестта на кризата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Благой Рагин, председател на БХРА

Туризмът ще издържи тежестта на кризата

Лятото наближава, повечето българи вече са планирали летните почивки. Първоначалните резервации обещават отново добър сезон за морските курорти. Следващите месеци ще покажат дали наистина ще е така. Все пак проблеми в туризма не липсват. За неговото бъдеще разговаряхме с г-н Блайгой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Г-н Рагин, какви са очакванията за настоящия летен туристически сезон?
- Поне за сега, това, което споделят колегите туроператори от посещенията на берлинската, лондонската и московската борса очакванията са оптимистични – само от там те очакват 20% ръст на резервациите. Много сериозно търсене има в Слънчев бряг. Въпреки, че там има над 300 хил. легла поти всичко ще бъде запълнено. Изобщо в тази криза туризмът издържа тежестта. Въпреки грешките, които направихме за тези 20 години, защото нямаше учебник, от който да се учим как може 100% държавна собственост да стане частна. Как да набере скорост, да се реновира цялата стара база и да се създаде огромна нова и не на последно място да бъдем много критикувани в страната ни. И въпреки всички, в последните 5 години под 6-7 % ръст не сме паднали. Това говори, че туризмът е даденост, природата е дала повече от това, което можем да вземем. Ние имаме уникална страна с уникални дадености на една малка площ. На второ място сме по брой на минерални извори след Исландия и на трето по културни ценности в Европа, имаме изключителни билки и много вкусни храни.

Защо тогава не се решават проблемите? Ако вие сте министър какво бихте направил за да се издигне нивото на туризма у нас?
- Аз нямам такива амбиции, но ако можех бих направил три неща. Ще продължа да развивам инфраструктурата – това е много важно. Другото нещо е приготвянето на автентична българска храна – чужденците са чували още преди години, че имаме добри зеленчуци и плодове, млечни продукти. Като дойдат те искат истински домат, чушка, сирене. Ако ме попитате кое е най-лошото, което направихме за последните 20 години, за което сега трябва да плащаме, е това, че убихме селското стопанство, убихме марката. Бих възродил автентичното село, ще разреша на бесарабските българи да получат паспорт за 24 часа срещу минимум 5 години да се занимават със животновъдство, защото те са добри фермери и искат. През 1939 г. са били отглеждани 14 млн. агнета. Сега сме далеч от този цифра. Третото, което е нужно за туризма, е позитивно представяне на страната – ние сме нация, която не се радва, а първо показва лошите си страни. Постоянно се оплакваме, няма позитивно послание към света. А никой не иска да отиде в един дом, в който не усеща приветливо отношение. Германците ни казват – спрете с постоянното изтъкване на лошите ви страни, така е много трудно да ви рекламираме.

Тежката зима няма ли да окаже негативно влияние?
- Да, доста щети нанесе тежката зима, но колегите ще се справят с този проблем по морето. Мен се притеснявам повече от проблеми с басейните, с храната. Колегите трябва да обърнат сериозно внимание на това, да си вземат специалисти и да не допускат проблеми от такова естество.

А проблемът с резервациите на руските туристи, който стана в края на лятото миналата година, оказа ли влияние на резервациите сега?
- Не. Това е хубавото на братушките, аз така обичам да ги наричам, че когато си признаеш грешките – прощават. Сега имаме 20% ръст на резервации на туристите от Русия. Все пак имаме славянска кръв, езикът ни е близък и те обичат да идват у нас.

Как ще се отрази забраната за тютюнопушенето?
- Не сме готови да приемем тази забрана. Ние казваме – да, но не сега!

А кога ще сме готови?
- Няма по-неподходящ момент от този. Такава дълбока криза не е позната до сега. В моя хотел имам две зали – за пушачи и непушачи. Правим отстъпки на цената в залата за непушачи, подаряваме сувенири, бутилка вино и пак не можем да напълним тази зала. Явно е, че трябва време. Ще се случи, но ще трябва да мине сигурно една година „карантинен срок”, но тъй като в момента работим на себестойност, нямаме допълнителни фондове и е много трудно да се издържи.

Мислите ли, че ще затворят ли някои заведения?
- Да, за съжаление ще има доста такива – в Пловдив, Кърджали, Хасково, Ст. Загора, В. Търново. За морето нямаме проблеми. Там туристите са европейци и са свикнали с тези правила. Да не говорим, че масово колегите са с кредити и ситуацията ще стане допълнително тежка. Като прибавим и това, че сме свалили цените съвсем.

Продължава ли България да е евтина дестинация?
- Да. У нас има свърхпредлагане. В София има 300 хотела, в Белград са 86, а в Букурещ са 100. Десет години подред преди кризата, всички се развиваха нагоре, настана икономически бум, но старите хора са казали ”много хубаво не е на хубаво”. Имаше инвестиции, имаше пари и всички те се вкараха в желязо и бетон. Никой не задели една стотинка собствен резервен фонд. Допълнително се взеха и огромни кредити. Сега много хора имат собственост за милиони, а нямат пари за едно кафе, защото днес собствеността не генерира приход, тя само взима. Ние мислехме, че като се отървем от плановата икономика и навлезем в пазарната ще плуваме като в златно море.

Каква е разликата между българските и чуждите туристи?
- Аз казвам няма лош турист. Всеки чужденец, който дойде у нас и изпие дори едно кафе е турист. Защото ако му е харесало ще се върне и ще каже - ето тук кафето струва едно евро, а във Франция пет. Това е позитивен пиар. Ето македонците - колкото и да се бедни, имаме 161% ръст на посещенията им само през миналия декември!
За да привлечем богатите туристи трябва да оправим инфраструктурата, имиджа, обслужването. Всеки богат човек има летва, който трябва да се прескочи, за да се стигне до него.

Наистина ли България може да е СПА-дестинация? Не е ли малко изкуствена тази реклама за възможностите, които имаме в този вид туризъм?
- В никакъв случай! СПА-туризмът има най-голямо бъдеще. Нашите хотели са като дворци. Например в Австрия хотелите са на 30 години и са доста по-малки, докато нашите са изключително модерни, с огромни спа-центрове. Това е най-добрата дестинация на Балканите.

Кои са трудностите на днешния хотел?
- Първо борбата със свръхпредлагането. Отворихме повече места, отколкото можеше да поеме пазара. Другият проблем са кадрите. Е нас има 54 училища, които подготвят кадри за бранша, осигуряваме им стаж, но ги губим. Тук ги критикуваме, но като идат в чужбина няма нереализирал се добре българин. Но все пак съществуват и такива хотели и ресторанти, които от години не са сменяли персонала. Ако държиш на качество, ще трябва да си платиш за добър персонал. Иначе качеството ще го регулира пазара.

Ще продължат ли масово българите да ходят в Гърция?
- Моята максима е – за съседите само добро. Нека ходят, нека да видят. Примамени са от ниски цени за спане, но ако сметнете, че една бутилка вино струва 18 евро, кафето 4-5 евро, бирата също толкова, сметката излиза друга. Нека се съпостави. Но пък ние имаме увеличение на всички балкански туристи –те ни признават най-вече като зимна дестинация. На Балканите има сериозен потенциал за развиване на общ туризъм. С турците и гърците сме 150 млн. и ако съумеем да направим една обща политика за туризъм след няколко години балканският регион ще е хит.

От къде можем да търсим нови туристи?
- От далечния изток и централна Европа. Планувам догодина, когато и ще е готова магистралата до морето да направим един инфотур за агенции и журналисти от Чехия, Словакия, Полша, Унгария. Да ги прекараме от румънската до турската граница и да покажем, че до Черно море се стига по лесно отколкото до Адриатическо.