fbpx Икономиката ни може и да не стигне до най-тежките прогнози | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Икономиката ни може и да не стигне до най-тежките прогнози

В ковид обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира пред Радио София финансистът проф. Емил Хърсев:

„Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките прогнози.“

По думите на финансиста обявените 170 млн. лв., предназначени за подпомагане на бизнеса в кризата, са крайно недостатъчни. Вероятно средствата ще бъдат насочени главно към най-засегнатите отрасли – търговия (заведения), услуги, туризъм.

„60/40 е мярка за бизнеси, които имат ресурса да продължат да наемат персонал и до доплащат – 40 или 20%. Които не могат, обаче, уволняват персонала си, а той се изсипва в бюрата по труда“, коментира още проф. Хърсев. Мярката обаче не е универсална и от това произтича недоволството от тези, които не могат да се възползват от нея.

По отношение на бюджета за 2021 г. финансистът смята, че с него се прави опит да се поддържа и икономиката, и социалната система – пенсионна и здравна в неблагоприятната обстановка.

„Мисля, че разходите са планирани и над предела на възможностите на страната, но все пак решението е политическо“, допълни проф. Хърсев.