fbpx Има потенциал за факторингът у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Има потенциал за факторингът у нас

Има потенциал за факторингът у нас

„Факторингът в България има огромен потенциал за растеж, както и на всички възникващи пазари като Централна и Източна Европа“, обяви Филип Генов, изпълнителен директор на УниКредит Факторинг на Втората конференция за управление на кредитния риск, организирана от ICAP Bulgaria. Към края на миналата година факторинг индустрията заема 1.5% дял от БВП на България при потенциал от около 7%. За сравнение в развитите западноевропейски пазари този сектор има дял от 10% и продължава да се покачва.

„Факторингът осигурява по гъвкаво финансиране в сравнение с традиционното банкиране и това е причината за неговия растеж“, обясни още Филип Генов. Освен това факторингът е и един от най-добрите начини за финансиране на изнасящите предприятия и тези в етап на ръст.
Петте най-големи пазари на факторинг индустрията са Великобритания и Ирландия – 17%, Франция – 11.4%, Италия – 10.7%, Германия – 8.8% и Япония - 7.3%. Петте най-големи факторинг компании във всяка държава държат средно 87% от оборота в сектора.
Средният оборот на клиентите на факторинг компаниите в световен мащаб е 3.1 млн. евро, което потвърждава схващането, че този тип финансова услуга е насочена основно към средните и по-малките предприятия.
Въпреки затрудненията очакванията са секторът да расте стабилно с по около 50% годишно в рамките на следващите 3-4 години.

Facebook коментари