fbpx INFINITI измери емоционалната възбуда от шофирането | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

INFINITI измери емоционалната възбуда от шофирането

В месеца от годината, посветен на изразяването на емоции, любов и чувства, INFINITI измери в реално време реакциите на нервните окончания на 100 души, шофиращи Q50S Sport. Тестът имаше за цел да измери емоционалната реакция на водачите зад волана на спортния седан.

INFINITI сътрудничи с EMOTIV, компания от сферата на биоинформатиката, специализирана в технологията за електроенцефалографията (ЕЕГ). Тя следеше активността на мозъка по време на тестовите шофирания. След това данните бяха сравнени според модела за психологическо поведение на Хеб-Йеркс-Додсън. Според този научно доказан модел, за да се извлече възможно най-доброто представяне в дейност, подобна на шофирането, е необходима по-висока умствена възбуда и ангажираност. Според данните шофирането на Q50S Sport предизвиква по-високи нива на умствена възбуда и интерес, в сравнение с опит в  симулирано шофиране в друга кола.

Тълкуването на EMOTIV за активността на мозъчните вълни, записани от ЕЕГ, повтаря формата на кривата на Хеб-Йеркс-Додсън. Шофьорите изпитват върхови нива на емоционална възбуда при управлението на спортния седан, който произвежда вълнуващите 400 к.с. от 3-литров туин турбо V6 мотор.

Участниците в тестовото управление на Q50S Sport достигат максимално „вълнение“ при средна стойност от 0,582 според скалата Хеб-Йеркс-Додсън. За сравнение при шофиране на състезателен симулатор на друга кола средната стойност е 0,507. Освен това ЕЕГ изследването показва четири пъти по-висок пик в умствената възбуда в сравнение с пилотите на симулатора. Обратно, мозъчната активност при управление на симулатора показва относително равномерни нива на вълнение.