fbpx Информация относно отменените организирани полети на български туристи до Италия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Информация относно отменените организирани полети на български туристи до Италия

Министерството на туризма е информирано от представители на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ) на 27.07.2023 г. с писмо от председателя на сдружението относно проблеми, свързани с отменени полети на български туристи до Италия.

В него е обяснено, че от 15.07.2023 г. туроператорите имат сериозен проблем, защото част от полетите на авиокомпания Wizz Air са анулирани в последния момент. В писмото се посочва още, че туроператорите в България имат добро сътрудничество с авиокомпанията и заради многото дестинации и добрите цени базират част от програмите си на полети извършвани от Wizz Air. По сигнали на два от туроператорите в последните три седмици закъсненията и анулациите на полети са били по-скоро правило, а не изключение.

Ситуацията, при която десетки български туристи са останали без алтернатива да се приберат от своята почивка в Катания, поради отказ да се изпълни полет от страна на авиокомпанията Wizz Air, е изключително неприятна. Тя е породена от форсмажорната ситуация на летищата в цяла Сицилия и трудностите, възникнали поради действителните пожари, което е и причината гражданските полети да се обслужват с ограничен капацитет, съобразно получените слотове от отдел "Гражданска авиация" на мястото на дестинацията.

Министерството на туризма изпрати официално писмо до заместник-министъра на транспорта, отговарящ за въздушния транспорт. В него е поставено настоятелно искане за съдействие за организиране на среща с ръководен представител на авиокомпания Wizz Air, защото проблемът не е инцидентен случай. Очаква се такава среща, на която да се намери съвместно бързо и благоприятно решение да се проведе до края на следващата седмица.

Министерството на туризма използва случая да предупреди тези, на които предстои да пътуват за или да се приберат от Гърция и Италия, да се информират своевременно за потенциални кризисни ситуации.