fbpx Институтът експерт-счетоводителите отбеляза три юбилея | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Институтът експерт-счетоводителите отбеляза три юбилея

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България отбелязва 3 важни за професията и областта годишнини през 2021 г. – 90 години от възникването на независимия финансов одит в България, 30 години от възстановяването на одиторската професия и 25 години от създаването на Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Годишнините бяха и повод за награди на институциите и личностите, които в най-голяма степен са спомогнали за развитието на финансово-счетоводната сфера в страната ни. Признание получиха както членове на Института, работили за неговото създаване и утвърждаване, така и експерти и представители от външни организации и институции.

Председателят на ИДЕС Бойко Костов връчи почетен плакет на Министъра на финансите Валери Белчев, фокусирайки се върху ползите от тясното партньорство между двете институции и нуждата от непрестанен диалог по общественозначими финансово-счетоводни теми и в бъдеще. ИДЕС отправи признание и към председателя на Сметната палата Цветан Цветков и изрази благодарността си за ползотворното сътрудничество, „което няма измерение“. А благодарение на еднаквото разбиране за нужните промени, одиторската професия в България е успявала с общи усилия да върви напред.

Тържеството в тесен кръг продължи с награждаването на председателя на КПНРО проф. Огнян Симеонов и отправяне на благодарност за това, че неотменно се следва общата цел за подобряване качеството на одиторските услуги в полза на бизнеса и обществото. От своя страна проф. Симеонов изрази своя респект към професията и благодари на ИДЕС за значимия принос в обществено-политическия и икономическия живот на страната от 1931 г. до наши дни.

Признание за развитието на финансово-счетоводната сфера през последните години получиха също Иван Искров, председател на Комисията по бюджет и финанси в 39-ото Народно събрание и доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Доайените на одиторката професия – бившите председатели на ИДЕС, които са основните двигатели за основаването и утвърждаването на експерт-счетоводителите в България, също получиха признание за труда и усилията по пътя на израстването на Института до това, което е днес. Почетните плакети на Живко Бонев, проф. Стоян Дурин и проф. Михаил Динев.  

Тримата бивши председатели са и сред първите 8 дипломирани експерт-счетоводители, положили основата на организацията преди 30 години. През октомври 1991 г. те се явяват на международна изпитна комисия, придобиват правоспособност на дипломирани експерт-счетоводители и на свой ред започват да провеждат изпити в България, за да възстановят одиторската практика в страната. Това е и първата професия, която в преходния период може да се упражнява само след полагането на четири изпита в области, за които повечето хора не са чували.

Затова и за Института е от изключително значение да им отдаде почит и да ги награди за безпрекословната подкрепа за професията, за труда и визионерството, които са допринесли за днешния облик на ИДЕС. Сред тях са и Васко Райчев, също бивш председател на ИДЕС, Мария Страшилова и Димитър Желязков, които с емоционалните си слова успяха да развълнуват всички присъсващи гости.

Предвиден е почетен плакет и за други личности, които съществено допринасят за развитието на одиторската сфера в страната. Сред тях е Иван Костов, който като председател на Икономическата комисия във Великото народно събрание през 1991 г. участва в реформата на новия Закон за счетоводството, с който се възстановява независимият финансов одит в България. Това е първият закон на очакваната от всички икономическа реформа за преход към свободно стопанство и пазарна икономика. Плакет ще получи и Менда Стоянова, с признание за значителния принос за подобряване на одиторката практика в страната като председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание през последните 13 години.