fbpx Енергийното ефективно осветление реализира сериозни икономии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Енергийното ефективно осветление реализира сериозни икономии

Инвестирането в енергийно ефективно осветление спестява между 30 и 50%, което прави подобни проекти изключително изгодни. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на форума „Публично осветление” в столицата.

Темата на форума е изключително актуална и в светлината на новата директива за енергийна ефективност, която се обсъжда в рамките на съвета на ЕС в момента. Тази директива по категоричен начин потвърждава целите, които нашата страна си е поставила за изпълнение до 2020 г. в сферата на енергийната ефективност, допълни зам. министър Добрев. Проектодирективата въвежда много сериозни изисквания по отношение на публичната инфраструктура, сред които общинските сгради да се модернизират всяка година, да се закупуват единствено продукти с много висок коефициент на енергийна ефективност и други. След като тази директива бъде приета в ЕС и транспонирана в България, общините ще трябва задължително да подменят осветлението си с енергийно ефективно.

В момента има възможностите за финансиране на общински проекти за енергийно ефективно осветление по линия на Международен фонд „Козлодуй“. Процедурата е отворена и се извършва оценка на търсенето. То трябва да провери проектната готовност на общините и да избере приоритетите, по които ще се кандидатства за финансиране от фонда. До края на януари предстои да стартира същинското набиране на проекти.
Община София вече има проектна готовност. Смяната на уличното осветление с енергийно ефективно ще има и далеч по-значими резултати, които надхвърлят спестяването на енергия – намаляване на престъпността, по-малко жертви на пътни произшествия и други.