fbpx Интересът към финтех услугите в България се засилва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Интересът към финтех услугите в България се засилва

Финтех секторът в България се радва на все по-сериозен интерес и отговорността на компаниите да предлагат високо качество на услугите и добро клиентско преживяване става все по-голяма. Около това твърдение се обединиха представителите на Paysera, Klear, iuvo, EasyPay & ePay.bg. Компаниите представиха последните тенденции във финтех сектора, както и прогноза за бъдещото развитие на финансовите технологии.

Плащанията с иницииране, базирани на отвореното банкиране, се увеличават с над 30% през първото полугодие на 2023 г., спрямо същия период на миналата година. Това показва доклад на Paysera България за предпочитаните дигитални платежни методи у нас. То дава възможност на купувачите да плащат директно от сметката си в банка или дигитален портфейл, без необходимост от въвеждане на данни от кредитна или дебитна карта. За разглеждания период новият платежен метод се нарежда на второ място след банковите карти по брой транзакции, сочи статистиката на компанията.

Трансформацията на финансовите услуги вече е в ход. Макар в България темпът на растеж да е по-нисък спрямо някои европейски страни, се вижда как постепенно плащането с иницииране присъства по-често в ежедневието на потребителите. “Остава обаче задачата на бизнеса и институциите за по-активното им информиране и обучение относно бъдещето на цифровите плащания. В тази връзка, ние регулярно инициираме разговори с компаниите, които могат и следва да се възползват от новите възможности, за да бъдат конкурентни на пазара”, пояснява Филип Мутафис.

Онлайн търговията се разраства бързо, но съществуващите решения за финансиране все още изостават. Те остават скъпоструващи (23% средно ГПР) и използват остарели технологии. Klear например, навлиза на този пазар с „Купи на вноски“ - автоматизирано решение, предоставящо в няколко минути онлайн стокови кредити, които са с 40% по-евтини.“

Друга финтех компания Iuvo, която е част от MFG – 100% българска група компании  за седемте години от своето създаване е достигнала до 40 000 инвеститори, които кумулативно са инвестирали над €387 милиона и са постигнали средна годишна доходност от 9.2%.

„Нашата цел винаги е била да създаваме услуги, които да са търсени и достъпни, хората сами да ги разпознават и да искат да ги ползват. За съжаление, с всички регулации от последните години, дори финтехът секторът може да изглежда консервативен. Но ние сме достатъчно самокритични, за да се движим напред.“, каза Георги Маринов – изпълнителен директор на EasyPay и ePay.bg.

Пример за подобна услуга е платежната EasyPay карта. Тя вече се ползва от 200 000 души в страната, защото е удобна и бърза за взимане.

Представителите на четирите компании се обединиха около тезата, че има още много работа в посока информиране и обучение на населението относно цифровите плащания и техните предимства.