fbpx Интернет на нещата - научната фантастика става реалност (част втора) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интернет на нещата - научната фантастика става реалност (част втора)

Интернет на нещата - научната фантастика става реалност (част втора)

 

В предната част на тази статия ви представих първите пет тренда, на феномена Internet of Things (IoT) и влиянието му върху ежедневието ни, маркетинга и бизнеса. Сега ви представям още пет, които със сигурност ще са значителни 

ТРЕНД #6 – IoT устройствата ще бъдат все по-свързани със социалните медии.

На потребителско ниво смятам, че новите свързани устройства ще продължат да ни дават достъп до вече познатите социални медии – ще можем да публикуваме статуси през нашия часовник, телевизор, хладилник, автомобил и т.н. От друга страна, иновациите, които ще видим, вероятно ще засилят особено много зависимостта между IoT устройствата и социалните медии. Любопитен пример за това е представения вендинг автомат на щатската софтуерна компания Appirio, който изпълнява поръчки чрез туитове. В този ред на мисли в близко бъдеще е възможно това, което пишем в социалните медии да има отношение към получаването на различни видове услуги.

ТРЕНД #7 – Чрез социалните мрежи ще можем да управляваме дома си.

Ефективен пример за това е социалната мрежа Life360, която е предназначена за семейни кръгове. Чрез нея можем да изпращаме бързи съобщения до членове на семейството, да уговаряме срещи, да намираме местонахождението на децата си и други. Чрез социалната мрежа обаче можем да управляваме и някои устройства в дома си като системата за сигурност и осветлението, благодарение на партньорството с NEST на Google. Предполагам в бъдеще чрез социалните мрежи ще можем да правим много неща, които ще имат отношение към нашата сигурност и удобство в битов план.

ТРЕНД #8 – Доставките чрез дронове ще станат все по-масова практика.

Меrсеdеѕ Веnz ce e заел c нoвo пpeдизвиĸaтeлcтвo в aвтoмoбилния бpaнш и щe инвecтиpa 560 милиoнa дoлapa в cлeдвaщитe пeт гoдини зa paзpaбoтĸaтa нa футуристично вoзило за доставка, което щe пpeдcтaвлявa eлeĸтpичecĸи вaн и щe e oбopyдвaнo c дpoнoвe, oтгoвapящи зa ĸpaйнaтa дecтинaция нa пратките. В края на миналата година гигантът в онлайн търговията Amazon реализира първата доставка с помощта на дрон, изпълнена само за 13 минути! Генерално, навлизането на дроновете ще намали значително човешката намеса в процесите на доставка, а това прави преход и към следващия тренд:

ТРЕНД #9 – Internet of things може да бъде новият убиец за някои професии.

В края на 2016 г. Amazon представи своя физически магазин Amazon Go, който според тях работи с най-напредналата технология в шопинга. Amazon Go практически представлява магазин без каси! – на входа се валидирате с мобилно устройство и QR-код, влизате в обекта, избирате продукти, които чрез технология, която Amazon нарича „Just Walk Out”, се отразяват директно във вашата виртуална количка, на вашия акаунт в Amazon. И просто напускате обекта, толкова е простичко! Редица анализатори започнаха да предричат мащабите на тази технология и до колко опасна ще е тя за някои професии – в случая за касиерите. Е, вече е налице заплаха и за шофьорите, доставчиците, продавачите и много други.

ТРЕНД #10 – Сигурността на вашите данни може да бъде под сериозна заплаха.

През 2014г. Hewlett-Packard представи проучване, в което се твърди, че 70% от устройствата с IoT технология са уязвими на хакерски атаки. Много от притесненията идват от потребителското неглижиране на необходимостта от  силна парола и слабата защита на специализираните софтуери. Това е особено притеснително, имайки предвид, че тенденцията е да бъдем все по-свързани в Интернет. Всяко устройство може да се превърне във вход за недоброжелателите към вашите лични данни, банкови сметки, охранителни системи и т.н. Представете си, че хакер поеме контрол над вашия автомобил, или камерите в дома ви.

Маркетинг миксът в условията на бурното развитие на Internet of Things

Традиционното правило гласи, че маркетинг миксът се оформя от  Product (продукт), Price (цена), Place (дистрибуция) и Promotion (промоция). Ако го погледнем през факторите на IoT, някои характеристики трябва да бъдат взети предвид.

Продуктът вече е по-малко физически, той се разглежда онлайн и се поръчва онлайн. От Amazon дори разполагат с физически бутон, който директно прави поръчка на избрани продукти, без да губим време. Естествено има и потребители, които предпочитат да докоснат продукта, преди да го закупят. И за тях е намерено решение – безкасовите магазини Amazon Go.

Ценообразуването е много по-динамично, то се регулира в реално време, във всеки един момент. А за потребителите е елементарно вече да сравнят конкуренцията на пазара, само с няколко клика на мишката.

Дистрибуцията се регулира чрез машини, които обменят данни в Мрежата. Продуктът може да пристигне при нас чрез доставка с дрон, в най-близкия за нас сервизен магазин, директно до вратата ни и т.н. Интернет на нещата спестява времеви ресурс, като координира всички процеси в зависимост от местоположението и възможностите на клиента.

Промоцията ще претърпи сериозни промени, благодарение на Интернет на нещата, като ще бъде много по-кореспондираща с околната среда. Например шведската фармацевтична компания Apotek внедрява сензори във външните си дигитални реклами. Една от тях, в подлеза на градското метро, показва как косата на жена се вее във въздуха, когато влакът пристигне, друга пък показва лицето на намръщен и кашлящ мъж, когато сензорите засекат дим на цигари.

Разбира се, в маркетинга има и други три важни „P” - People (хора), Physical evidence (материални доказателства), Processes (процеси). Смятам, че хората ще бъдат в центъра на IoT системата, въпреки тенденцията някои професии да бъдат застрашени.

Моята лична прогноза е, че технологиите ще работят в услуга на хората, а не против тях.

Материалните доказателства и процесите вече са част от една дигитализирана система, а усещането за тях е в бързината и качеството на изпълнение – от избирането на продукта и поставянето в електронната кошница, до получаването на платежните документи в пощата и продукта до нашата врата.
 

Facebook коментари