fbpx Искат промени за териториите на зимните курорти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Искат промени за териториите на зимните курорти

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с представители на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“. Сред членовете на организацията освен едноименното гражданско движение са и общините Смолян, Сапарева баня, Самоков, Банско и Разлог, курортите Пампорово и Боровец, проектите „Рила“ и „Перелик“.

Те поискаха от министър Трайков и МИЕТ експертно съдействие и подкрепа за иницииране на промени в три закона, които ще позволят по-активно инвестиране в зоните на зимните курорти и развитие на регионите - законите за устройство на територията, за горите, за защитените територии, както и да залегнат в текстовете на новия Закон за туризма. Социално-икономическо развитие на тези общини зависи до голяма степен от зимния и ски туризма, а безработицата е далеч над средната за страната и на места достига дори 27%. Някои рестриктивни текстове в споменатите закони на практика изключват 40% от територията на страната – планините, от възможност за просперитет, подчертаха от гражданското сдружение.
Исканите от организацията законови изменения предвиждат ски пистите да се третират като открити спортни обекти, при чието изграждане да не се изменя предназначението на земята под тях. Коалицията настоява да не се изисква промяна на предназначението на горските територии при монтиране на стълбове за лифтове и влекове. Според общините с развит зимен туризъм е наложително да се коригира и срокът на плановете за управление на националните и природните паркове от 10 на 5 години, за да се улеснят инвестиционните намерения в тези региони.

Министър Трайков се ангажира с експертен анализ по повдигнатите проблеми, както и с допълнителна координация с колегите си Нона Караджова, Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов. Според него хората трябва да имат досег с природата и курортите трябва да се развиват, но при строго спазване на екологичните норми и опазване на околната среда.
По данни на коалиция „Природата за хората и регионите“, при равни други географски условия България разполага с много по-малко зимни курорти и ски съоръжения в сравнения с други европейски страни. У нас са например прокарани 200 км писти около 4-те ни зимни курорта и лифтовете и влековете са 50, докато в Италия зимните курорти са 280, пистите - около 30 хил. км, а ски съоръженията – над 4 000.