fbpx Иво Папазов подгрява Виена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Иво Папазов подгрява Виена

Виенският Концертхаус съобщава, че на 12 декември ще пести от разходи за отопление... Защото температурата ще нажежава Иво Папазов! В рамките на юбилейното си турне Папазов ще зарадва и виенските си почитатели. Един от най-големите кларинетисти на нашето време тази година празнува 60-годишния си юбилей, като от 45 години е и на сцената.
Сред най-големите фенове на Папазов бе американският композитор, китарист, певец и режисьор Франк Запа. През 80-те години на миналия век Папазов е открит от мениджъра на Пинк Флойд Джо Бойд, който продуцира и първите му записи на Запад. Виртуозните изпълнения на българския кларинетист предизвикват истински фурор в Западна Европа.
През 2004 г. Иво Папазов участва в първото издание на музикалния фестивал във Виена “Балканска треска”. Един от създателите на фестивала, Рихард Шуберт, определя българската народна музика като уникална със сложните си неравноделни ритми и завладяваща мелодика. “А когато в нея се намеси представител на турските роми с техните сложни културни връзки с Ориента, какъвто е Папазов, се появява особена пикантност. Още повече, че той е горещ почитател на Чарли Паркър и ученик на проф. Петко Радев, а освен това и един от най-добрите кларинетисти в света”, допълва Шуберт.