fbpx Избират най-добрия сомелиер на Варна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Избират най-добрия сомелиер на Варна

На 15 март във Варна ще се проведе четвъртият полуфинал на националния конкурс Сомелиер на годината 2014. В него за правото на бъдат финалисти ще се борят петима сомелиери от Североизточна България, които успешно са преминали през първия етап на конкурса. Домакин на събитието ще бъде хотел ресторант Хоризонт.

Професионално жури ще оценява най-напред сляпата дегустация на сомелиерите, а след това те ще се представят на специална винена вечеря с петстепенното меню на шеф Тодор Буров и десерт изненада, приготвен от възпитаниците на професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна. В края на вечерта журито, съставено от професионалисти и винолюбители, ще избере един победител.

Тази година конкурсът Сомелиер на годината 2014 се провежда по нови правила, съобразени с новите международни стандарти. Една от особеностите е допускането на винолюбителите до определен етап на професионалния конкурс, продиктувано от новите изисквания към сомелиерската професия в световен мащаб и ролята, която винолюбителите играят все повече във винената и гурме култура. Друга особеност е въвеждането на предварителен тур, в който професионалисти и любители се оценяват въз основа на он-лайн тест за познания и решаване на конкретна практическа задача. Винолюбителите участват и в сляпата дегустация, а в официалната винена вечеря продължават само професионалистите.

Победителите от шестте полуфинала ще се борят за титлата Сомелиер на България 2014 на големия финал на 28 март в хотел Кемпински в София.