fbpx Изложба представя новости от царския некропол на гетите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изложба представя новости от царския некропол на гетите

Изложба представя новости от царския некропол на гетите

 

От 12 декември до 12 януари 2014 г. в столичната галерия Credo Bonum за първи път пред публика се показват най-новите археологически открития от националния резерват „Сборяново”, които през последните години продължават да поднасят изненади и да потвърждават загатнати исторически събития, свързани с едно от най-интересните сред тракийските племена - гетите.

Резерватът „Сборяново” е разположен на двата бряга на река Крапинец, на 50 км. от река Дунав и на 6 км. от град Исперих, а сред първите изследователи на комплекса е австро-унгарският археолог, етнограф и географ Феликс Каниц. Според проф. Диана Гергова, ръководеща разкопките през последните години, Сборяново пази и духа и руините на „Даусдава” - Града на вълците или Града на светлината, главната духовна и политическа столица на гетите, наричани от Херодот „най-мъжествени и най-справедливи сред траките“.

Техният полумитичен жрец и бог Залмоксис, древните автори не случайно считали за пророк, за законодател и за един от първите философи на траките. Светът на Залмоксис – свят на знание за Космоса и за земята, за числата, за човека и душата, става все по-видим и разбираем с разкопките от елитарния, царски некропол на гетите.

Проучванията на светилища и могили през годините, и особено през последните две години, са ярки доказателства за извисената култура, вярванията и политическия живот на гетите. Археоастрономическите изследвания установиха, че подредбата на могилите в Сборяново като цяло внушава идеята за Млечния път - според древните - пътят на душата към космоса. Отделните групи от могили с различни размери могат да бъдат тълкувани като огледални отражения на най-ярките съзвездия.

Изложбата ще хвърли светлина върху новите изключително важни открития, направени с разгръщането на проучванията на южната група могили от източния некропол, обединени под знака на Орион, с център Голямата Свещарска (Омуртагова) могила.

Златни дарове, положени в насипа на всеславната могила, монументална гробница, открита в обикалящите я могили единствена у нас, впрегната в два коня, тракийска двуколесна колесница, погребенията на жреци и аристократи, на жертвопринесени коне и кучета, засипаните под могилните насипи глинени олтари, разкриват същността на мистериите на обезсмъртяването, както и непознати страни от политическия живот на гетската държава във времето на нейния апогей през ранната елинистическа епоха от последните десетилетия на ІV до средата на ІІІ в. пр. Хр.

Facebook коментари