fbpx Качественият софтуер зависи от техническата документация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Качественият софтуер зависи от техническата документация

За четвърта поредна година Конференцията “Evolution of Technical Communications” събра на едно място авторите на техническа документация в България, за да представи актуалните теми в областта на техническото писане, новите технологии и добрите практики в сферата. Близо 70 технически комуникатори, информационни архитекти и мениджъри на проекти имаха възможността да видят презентациите на водещи експерти в областта. За втори път най-голямата професионална организация на техническите комуникатори в Европа – tekom подкрепи конференцията ETC .

„Радваме се, че конференцията ЕТС се превърна в ежегодно събитие за техническите комуникатори в България и единствено място за обмен на идеи и ценен професионален опит.”- коментира Ангел Лафчиев, Мениджър „Технически комуникации” в SAP Labs България- „Фактът, че за втори път най-голямата организация на авторите на техническа документация в Европа ни подкрепи, е доказателство за нивото на българските автори на техническа документация и приносът им за развитието на професията като цяло”.

Тази година Конференцията ЕТС разшири формата и обхвата на темите си като включи дискусионенни панели в интерактивна форма и лектори от други области като Жюстин Томс, която говори за това как технологиите променят професията Автор на техническа документация. В рамките на ЕТС 2013 се проведе за първи път и конкурс за есе на тема „Бъдещето на техническите комуникации”, а победителят в него спечели таблет Kindle Fire.

Ролята и приносът на авторите на техническа документация в процеса на създаване на софтуерния продукт се увеличава все повече. Една от най-дискутираните теми на ЕТС 2013 бе за участието на техническите комуникатори в ранните етапи на разработка на софтуерния продукт. Авторите на техническа документация могат и трябва да съдействат за разработката на интуитивен и лесен за употреба потребителски интерфейс чрез вграждане на подходяща информация. „Подобен структуриран подход и сътрудничество между екипите влияе изключително положително на дизайна и ползваемостта на цялостния продукт, още в тази ранна фаза от разработката.”, смятат експертите от SAP Labs България, които демонстрираха този подход на ЕТС 2013.