fbpx Как да намалим разходите по кредита | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да намалим разходите по кредита

Чувстваме се победители след като, изтърпявайки всевъзможни унижения, сме получили кредит. И банките умело спекулират с това наше чувство. Но истината е, че дълбоко в нас усещането, че сме жертви, не ни напуска.
Докато във финансово развитите държави един средно предприемчив човек лесно и безпрепятствено може да получи ресурс на не по-висока цена от 4-6%, то в България тя варира между шоковите цифри 9-20%!
Възможно ли е от победител - жертва кредитополучателят да се превърне само в победител? Трудно. Но не е невъзможно
Ако вече сте взели кредит на 15% лихва и разберете, че съседът ви е взел от друга банка на 11%, това не е повод да се превърнете в черен градоносен облак. Това, което можете да направите, седнали да потушите мъката с някоя чашка ракийка, е да вземете лист хартия, молив и да посмятате. В същото време да трансформирате напиращия у вас гняв към банката и всички финансови институции в дипломатична стратегия, с която утре да се появите пред финансовия инспектор и да поискате да ви намали лихвата.
Аргументите, че имате фиксиран договор за 10 години или че другата банка няма да ви отпусне кредит, са само мисли, които са ви внушени с цел и през ум да не ви минава, че в рамките на този период може да получите по-ниска лихва. Но истината е, че по-благоприятните условия, които дава съседната банка, са сериозен аргумент да се пазарите за подобряване на вашата текуща лихва и имате всички шансове да успеете. В краен случай вариантът да се рефинансирате е за предпочитане пред чувството, че ви мамят.

Какво означава рефинансиране? На практика кандидатстване за нов кредит в друга банка

Но не бързайте предварително да преживявате отново цялата суматоха по ваденето на документи, попълването на безкрайни формуляри, влудяващото безразличие в комбинация с мнителност, с които ви залива банковият служител, облечен в тъмен костюм.
Първо опитайте при "вашата" банка с "хвърчащото" листче от снощи, върху което вече имате бегло нахвърляна сметка: колко ще ви струва да развалите ипотеката, таксите по предварителното погасяване на кредита, цената на новата ипотека, а също и таксите за управление на новия кредит. Това, разбира се, малко интересува банката,
но онова, което ще я заинтригува, е потенциалната пропусната полза, ако вие си отидете.
И тук е силата ви. Със сигурност никъде няма да намерите информация, че това е възможно, нито документи, които да попълните, и дори е по-вероятно всички да ви убеждават, че няма да успеете да си намалите лихвата и е по-добре да не пробвате. Но вие пробвайте - направете още малко усилия, които ще се възнаградят чисто финансово.
Препоръчвам ви в молба, адресирана до началника на вашия кредитен инспектор (може и написана на ръка), да разкажете с прости думи за банката на съседа, която предлага видимо по-изгодни кредити. Да предложите да се споразумеете за намаляване на лихвения процент по текущия ви кредит (бил той за жилище или за нещо друго). Не пропускайте да споменете иначе колко сте доволен от добрата банка и от любезното обслужване на чиновника с приветливата усмивка.
С леко обидено изражение въпросният чиновник ще приеме молбата и ще ви увери, че ще получите отговор до 4 (четири) седмици (който задължително трябва да получите).
Тръгвате си усмихнат... с убедеността, че сте победител. Но дори и да не получите очаквания от вас отговор, съседната банка ви очаква. Борбата за всеки клиент е огромна!