fbpx Как да спечелим ценни минути от батерията? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да спечелим ценни минути от батерията?

Как да спечелим ценни минути от батерията?

Животът ни стана такъв, че когато излизаме навън или тръваме на път, първото нещо, за което се замисляме, е дали батерията на мобилните устройства е заредена и дали трябва да носим и зарядно. А в летните дни прекарваме все повече време на открито. И точно когато е най-важно, се оказва, че батерията е „издъхнала“. Малки трикове обаче могат да помогнат да се възползваме от допълнително време, за да свършим важните неща, ако нямаме наблизо източник на захранване.

Естествено, няма да увеличите мощността, останала в батерията, но ще я използвате по-ефективно. Ето как да спечелите ценни допълнителни минути.

Включете Eco режим на лаптопа

Различните задачи натоварват хардуера по различен начин. При игрите, имате нужда от повече мощност, отколкото когато се занимавате с текстови документи например. Съвременните лаптопи имат различни схеми за консумация, които могат да бъдат настроени от контролния панел на операционната система.

Изключете свързаните устройства, които не използвате

Консумацията на енергия на изключените устройства е нула. Това е повече от очевидно, но често пропускаме да го направим, а това може да ни помогне да намалим натоварването на батерията. Можете да изключите неизползваното оптично дисково устройство през Device Manager, както и външния хард диск, клавиатурата или мишката. В случай, че не се нуждаете от тях, можете дори да изключите всички устройства, които използват радио честоти (например wi-fi и Bluetooth модулите или 3G модемите).

Настройте яркостта на дисплея и изключете подсветката

Дисплеят е един от елементите, които са най-жадни за енергия. Като намалите неговата яркост, щадите и консумацията на лаптопа. В случай, че не го използвате на тъмно място, можете да направите същото и с подсветката на клавиатурата. Регулирайки резолюцията на вашия екран и изключвайки аудио функциите напълно, намалявате консумацията на енергия и увеличавате живота на батерията.

Спрете някои приложения

Работата в режим мултитаскинг е изключително полезна опция, но също така е и лакомник, който обича да похапва от батерията. Като промените и опростите начина на работа, бихте могли да спестите доста енергия. В режим батерия би следвало да можете да работите с не повече от едно приложение едновременно и да избегнете използването на енергийно интензивен софтуер.

Погрижете се за батерията

Един от най-големите врагове на вашата батерия е топлината. Опитайте се да избягвате прегряване на батерията и излагането на директна слънчева светлина. Когато сте навън, се погрижете да има приток на въздух и възможност за охлаждане. Не покривайте вентилационните отвори. Тези дупки твърде често се запушват с прах или мръсотия, което затруднява охлаждането на лаптопа и е препоръчително да се почистват регулярно.

Енергоефективни устройства

Разбира се, можете да решите да закупите ново и по-модерно устройство, което да предоставя удължен живот на батерията благодарение на използваните технологии с по-ниска консумация на енергия. Най-новите 2 в 1 устройства съчетават таблет и докинг станция с клавиатура. Toshiba наскоро представи Satellite Click Mini, който разполага с Intel Atom процесор с ниска консумация на енергия и допълнителна батерия в клавиатурната част, която осигурява живот на устройството до 13 часа. Допълнително разработената интелигентна система за зареждане дава енергия първо на батерията на таблета, след което зарежда батерията в докинг станцията. Разрядът става в обратен ред – когато батерията в клавиатурния док се е разредила напълно, можете да работите на таблета като самостоятелно устройство.

Така че, независимо дали ще се спрете на ново устройство, което да ви предлага достатъчно дълъг живот на батерията или ще се възползвате от тези малки трикове и съвети, направете необходимото, за да не късате излишни нерви в летните дни на открито.