fbpx Как данните на един бизнес могат да работят за него? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как данните на един бизнес могат да работят за него?

 

По-точно и бързо планиране

Ако знаете с точност близка или по-висока от 95% колко ще продадете утре, това ще помогне да планирате утрешната си работа по-добре. Ако знаете колко ще продадете утре, лесно ще установите какви ще бъдат продажбите до края на седмицата, месеца или за цялото тримесечие или дори година. Разбира се, колкото по-големи са периодите, толкова точността е по-ниска, но общата картина е прогнозируема с добра точност. Това се постига чрез анализ на исторически данни за продажбите и тяхното кръстосване с други променливи, които влияят на потребителското търсене.

Чрез събирането и анализирането на бизнес данни, получавате достъп до по-точно, бързо и ефективно планиране. Това прави бизнес мениджърите много по-подготвени за утрешните предизвикателства. А справянето с тях ще отнема по-малък ресурс.

По-успешни маркетинг и реклама

Възможностите за реклама (особено към крайни клиенти) са стотици, дори хиляди. Но въпросите около тях са много и повечето от тях доскоро нямаха категоричен отговор. Анализът на данни може да ни подскаже как и къде да намерим желаната от нас целева аудитория на най-ниска цена, кое е най-ефективното послание и как изглежда най-успешният дизайн, както и да определи кога да рекламираме и с каква продължителност?
Самите рекламисти казват, че създават по-успешни кампании, когато стъпват върху данните, които компаниите им предоставят.

По-добри отношения с клиентите

Широко известно е, че струва 6 пъти по-скъпо да привлечеш нов клиент, отколкото да задържиш вече съществуващ. Анализът на големи данни пряко способства да изградим по-успешни и ефективни отношения с нашите клиенти. От автоматизирана поддръжка, през вътрешни сигнали за потенциален проблем, на който даден клиент се натъква до най-ефективното ново или промоционално предложение, което го провокира да направи нова покупка или поръчка.

По-успешни решения

Когато взимаме бизнес решения, данните са по-надеждната основа в сравнение с емоциите, предположенията, предразсъдъците и опита. Наличието на данни и техния анализ позволява да се валидират или отхвърлят хипотези, да се генерират точни прогнози, които в крайна сметка водят до по-успешни мениджърски решения.
Накратко казано, анализирането на данните подпомага взимането на бизнес решение с определянето на риска, оценка на ползите и остойностяване на разходите и ползите, които всяко едно решение води след себе си. Тогава изборът е не само лесен, но и печеливш.

По-печеливши цени

Ценовото оптимизиране е една от многото техники, които анализаторите на данни използват, за да определят най-добрата цена, на която даден продукт може да бъде предложен, според целите на дадена компания. Ако искате да максимизирате печалбата, оптималната цена на продукт/услуга е една. Но ако целта е да спечелите максимален пазарен дял, тогава най-добрата цена е различна.

Този подход е широко използван от Amazon например, един от глобалните лидери в онлайн търговията, който всяка минута генерира продажби за над $200 хил. Големите данни и техния анализ се използват широко и от търговците на дребно, които трябва да ценообразуват хиляди артикули на различни пазари в съответствие с фирмената стратегия.