fbpx Как се промениха потребителските навици за един месец? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как се промениха потребителските навици за един месец?

Как се промениха потребителските навици за един месец?

На първо място с растеж от 99% в броя на трансакциите са дигиталните стоки и услуги. Изследването на потребителското поведение сочи, че значителна част от този ръст се дължи на абонаменти за електронни игри и конзоли като Xbox и PlayStation.
Фармацията е другият бизнес сегмент, чийто ръст не е изненадващ - броят на плащанията в аптеките е нараснал с 37%, сочат данните на първия български дигитален портфейл phyre.

Ръст на средната стойност на хранителни покупки с 94%

Нaчинът на живот на българския потребител бе силно повлиян от рестриктивните мерки, взети от Правителството за ограничаване разпространението на COVID-19 в последния месец. Този факт без съмнение рефлектира най-ярко върху хранителната индустрия - в големите търговски вериги ръстът на средната стойност на покупката е 94%. Логично, навиците на потребителите също претърпяха изменения.

Броят на визитите на хранителни магазини се е понижил за сметка на обема на трансакциите - наблюдаваме спад на разплащанията на физически терминали (12%), но средната стойност на покупката е нараснала с 33%.
Компании за доставка на храна са увеличили броя на трансакциите си с 89%.

Най-засегнати

Най-засегнати от кризата видно са местата за хранене като барове, кафенета и ресторанти - компанията показват значителен спад от 77% в броя транскации през март.

Търговците на дрехи, спортни стоки и аксесоари също са силно засегнати от приемането на кризисните мерки - броят на трансакциите в този сектор е намалял с 80%.

Дигитализация на пазаруването

Все повече бизнеси се ориентираха към онлайн форма на съществуване, а потребителите се възползваха от промяната в името на безопасността си. Голяма част от тях вече избягват допир до кеш, банкомати и ПОС терминали. Ето защо наблюдаваме спад на физическите трансакции с 12%. Данните показват, че броят на плащанията в e-commerce сектора е нараснал с над 30%.

Facebook коментари