fbpx Каква е формулата на лична устойчивост в условия на пандемия? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Каква е формулата на лична устойчивост в условия на пандемия?

Близките лични връзки, апетитът за приключения и гладът за непознати неща са ключови при изграждането на лична устойчивост. Те формират най-важните елементи в нова „формула“ за устойчивост, създадена от Land Rover.

Проектът Discovery е международен изследователски проект, който разглежда ефектите от Covid-19 върху семейния живот. Глобалното проучване, включващо 7000 участници, е замислено да разкрие поведението, което допринася за устойчивостта - да помогне на хората да направят положителни промени в живота си.

Професор сър Кери Купър, професор по организационна психология и здраве в университета MBS Manchester, сподели: „Устойчивостта е нещо, което може да се научи и развие с течение на времето и проектът Discovery показва колко устойчиви са реално хората. Използвайки резултатите от проучването, е възможно да се види как няколко сравнително прости промени в начина на живот имат потенциала да подобрят способността ни да преодоляваме неприятностите както сега, така и в бъдеще. Това, което наистина е интересно, е, че устойчивостта очевидно не е запазена за индустрията, политическите лидери или военния персонал. Всъщност констатациите предполагат, че най-издръжливите хора през последните 12 месеца са били пенсионирани двойки с отдавна установени позитивни режими и които са се радвали на редовни посещения, когато са разрешени, от внуци."

Световният авантюрист Беър Грилс се присъедини към защитника на психичното здраве и бивш състезател по ръгби в Англия, Джони Уилкинсън, за да представят резултатите и да обсъдят какво означава устойчивостта за всеки от тях.

Само 7% от участниците в изследването са постигнали оценка на устойчивост - „висока“, но способността да се справяме с предизвикателни ситуации е нещо, което можем да развием с течение на времето - което помага да се обясни защо хората над 65 години са два пъти по-склонни да бъдат силно издръжливи от 18-24 годишните. Почти една трета от всички участници постигат „ниска“ оценка на устойчивост.

Ключово сред участниците беше значението на семейството. Повече от половината от постигналите високи оценки на устойчивост винаги отдават приоритет на времето със семейството си пред всичко останало - с 44% по-високи резултати от хората с ниска устойчивост. Подобен процент заявяват, че им харесва да намират нови места за изследване, докато 72% от високоустойчивите хора намират радост в това да учат нови неща - 41% повече от хората, които са постигнали ниски оценки на устойчивост.

Националните затваряния и социалните ограничения принудиха общностите по целия свят да се променят и адаптират, като 73% от хората в изследването започнаха да правят упражнения, отделиха време за хобита или любими навици от началото на пандемията през миналата година.

Участниците с най-ниски оценки на устойчивост е най-вероятно да започнат нова дейност, което предполага, че тези хора правят умишлени промени, за да се справят със ситуацията. Всъщност според проект Discovery повече от половината от хората (56%) са заявили, че са се погрижили повече за психичното си здраве от началото на кризата и 93% от хората, които са започнали нов план за дейност, ще го продължат и през 2021 г.

В допълнение, анализът от проучването разкри следните тенденции:

- Онлайн училище: 23% от хората, които се обучават вкъщи не биха го повторили. Хората с ниска устойчивост са с 13% по-склонни да се обучават вкъщи.

- Бабите и дядовците печелят: Животът с деца не разкрива връзка с устойчивостта, но 20% от хората с висока устойчивост се радват на редовно време с внуци, когато е позволено - което ги прави два пъти по-склонни да се радват на такъв контакт от тези с ниска устойчивост.

- Подкрепа от близки: 67% от силно издръжливите хора живеят с партньор или съпруг/а.

Как да подобрим устойчивостта

Анализирайки резултатите от проекта Discovery, професор сър Кари Купър препоръчва следните ключови стъпки за развиване на по-високо самочувствие и по-силна устойчивост:

  • Насърчавайте силни връзки - планирайте редовни срещи с приятели или колеги и отделете време за семейството, за да го превърнете в част от ежедневието ви
  • Поставете цели, които да ви помогнат да бъдете мотивирани - това може да бъде всичко - от голям проект „направи си сам“ до приготвяне на нова рецепта всяка седмица
  • Правете редовно упражнения - подходящо физическо предизвикателство ще помогне на ума и тялото ви и ще ви даде причина да излезете навън