fbpx Какви перспективи имаме в туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какви перспективи имаме в туризма

България има потенциал да надхвърли сегашния обем пътувания на чуждестранни туристи и перспективи за растеж на 10 генериращи пазара, е водещата констатация на изследване на международни експерти на консорциум „ATC Consultants, IPK International и Кавангард” по проекта на министерството „Маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг". Специалистите препоръчаха страната ни да представя най-силните позиции на туристическия си продукт, който да съчетава почивки на море и планина на конкурентни цени с практикуването на СПА, балнео и културно-познавателен туризъм.
Турция, Гърция и Испания са най-силните ни конкуренти при ваканциите на море и, ако цените на туристическите услуги в България поскъпнат, има много голям риск чуждестранните посетители да изберат някоя от средиземноморските страни за почивка, стана ясно от представените резултати. По отношение на морските курорти страната ни има силни пазарни позиции в Гърция и Румъния, средни – в Сърбия и Турция, и слаби - във всички останали генериращи пазара, сочи проучването. При зимните почивки България е конкурентна в Източна Европа, но не и в алпийските страни.

Два фактора доминират при определяне на имиджа на страната в чужбина – че България е дестинация за пътуване и е предпочитано място за ваканция на море. На първо място по този показател са ни класирали потенциалните потребители от Швеция, Великобритания, Гърция, Румъния, Сърбия и Чехия. Според потребители от Украйна почивките у нас са средно скъпи.

Чуждестранните туристи са лоялни към дестинацията България и биха я препоръчали като място за специализирани видове туризъм. Това стана ясно от второто проучване по проекта – за нагласите на чуждестранните потребители, практикували в България културно-познавателен, еко-, селски, СПА и балнеотуризъм. Изпълнител е консорциум „СИНЕСТА”, чиито експерти за периода от април до юни тази година са изследвали 9 020 чужденци, пребивавали у нас. В Топ 5 на дестинациите при избор за почивка те са предпочели България пред Гърция, Турция и Румъния за всички видове туризъм.