fbpx Младите хора могат да имат добра индустриална кариера в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младите хора могат да имат добра индустриална кариера в България

„Младите хора, а и не само те, трябва да знаят, че могат да имат добра реализация в България – в съвременна и модерна индустрия, при добри условия на труд“. Този факт, който почти не се коментира в публичното пространство, изтъкна инж. Пламен Панчев, председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“ и съосновател на „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Проблемите съществуват поради липса на информация за възможностите за развитие тук, в страната, смята инж. Панчев. „Направихме родителска среща в едно от предприятията в ТИЗ, интересът на родителите към индустриалната кариера на техните деца беше огромен след като видяха реалната работна среда“.

20 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, също били впечатлени от устойчивото развитие на ТИЗ и от това как се изгражда модерната инфраструктура на индустриалната зона. „След като имахме среща с тях, след като говориха с колеги проектанти, те казаха, че виждат своята реализация в България“.
Според Панчев трябва повече да се говори за успешното развитие на индустрията, за увеличаването на износа, основната част към Европа, един пазар, който търси предимно качествени стоки.
„Развива се секторът на производство на автомобили и почти няма част на колата, която да не се произвежда в заводи в България. Успоредно с многото чужди компании се появиха и доста български производители, които работят за големи световни марки. Виждаме сериозен ръст - около 30% - на дела на логистиката. Това е логистика предимно на храни и на метали, а нашите предвиждания са, че логистиката ще продължи да се увеличава“, подчерта инж. Панчев.

Той добави, че четвърта година, заедно с местната власт, с държавата, в лицето на Министерството на образованието, „Клъстер Тракия икономическа зона“ работи по темата за кадрите и вече има резултати. „Професионалните училища намериха свои партньори. Висшето образование обърна сериозно внимание и търси вече партньорство с бизнеса“.
Именно, за да има добра информационна обезпеченост и да се улесни връзката бизнес-образование-кадри бе създадена „Индустриална карта на България“. Създателите на проекта от JobTiger имат подкрепата на община Пловдив, община Габрово, „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Българска търговско-промишлена палата. „В момента, в първоначалния вариант, са въведени 750 от най-големите предприятия, всички висши учебни заведения, 400 технически и професионални гимназии, както и събития, свързани с търсене на кадри – “Индустриални дни на кариерата“. Това е много лесен инструмент да се види къде е бизнесът и къде са кадрите. Платформата Industria.bg среща индустриалния бизнес и търсещите работа“, обясни Благовеста Пугьова, оперативен директор на JobTiger,