fbpx Какво четат IT специалистите? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какво четат IT специалистите?

63% от българските IT специалисти предпочитат да четат на хартия, а 37% в електронен формат. Това показва анкета, направена сред 200 служители в офиса на международната компания за IT услуги Endava в София в навечерието на 24 май. 51% от участниците в проучването споделят, че най-често четат на английски език, 44% - на български, а 5% - на друг език. Около 40% споделят, че най-често четат техническа литература с цел обучение, а останалите – за удоволствие. Сред най-предпочитаните жанрове са фантастика, езотерика, трилъри и биографични книги.

“IT сферата е изключително динамична и един от ключовите фактори за успеха на всеки професионалист е желанието за трупане на нови знания и самоусъвършенстване. Затова сме щастливи, че хората в нашия екип се обръщат към книгите и то не само като източник на професионална информация, но и като път към личностно развитие и удоволствие. И се стремим да ги подкрепяме в това.”, споделя Мариела Христова, Управител на офиса на Endava в София.
Като част от тази визия в офиса на компанията в София е обособена библиотека с техническа литература, която съдържа повече от 100 заглавия.
Проучването показва, че най-предпочитаните заглавия от техническата литература са Clean Code и Code Complete. В списъка убедително присъстват и книгите на българския гуру Светлин Наков.

Когато става въпрос за художествена литература, фаворитите на българските IT специалисти са фентъзи авторите Тери Пратчет, Джордж Р. Р. Мартин, Роджър Зелазни, Франк Хърбърт и Тери Гудкайнд. Наред с класиците Димитър Димов и Димитър Талев сред най-предпочитаните български писатели са посочени съвременни автори като Захари Карабашлиев, Васил Панайотов, Михаил Вешим, Милен Русков, Стоян Николов – Торлака и Емил Андреев.
“Резултатите от анкетата ни поставят под голям въпрос клишето, че IT специалистите се интересуват само от компютърни игри. Радваме се, че хората в Endava имат разнообразни интереси и хобита и се стремим да им осигурим баланс и време, за да ги развиват и да се чувстват щастливи.”, допълва Мариела Христова.