fbpx Какво е ДНК-то на българските шофьори? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какво е ДНК-то на българските шофьори?

Настроението и личностните характеристики влияят в по-голяма степен на способността на шофиране отколкото пола, националността или професионалното занимание. Това показва последно проучване за влиянието на емоциите и навиците върху шофьорското поведение.
Изследването разкрива 5 отличителни типа характери на шофьорите в Централна и Източна Европа

Българските шофьори са най-ефективни 

Колкото и странно да звучи, българските шофьори са най-добре представящите се на пътя от гледна точка на ефективност на шофиране. Те не са склонни да поемат риск и правят уверен избор докато шофират, за да предпазят себе си и пътниците си. Според анализа на резултатите, шофьорите в България, които планират пътуването си, изживяват по-малко стрес зад волана. Бдителни и внимателни, те имат най-високи резултати по показатели като „ефективно представяне“ и „плавен път“. Тези личностни характеристики описват профил на водач, който успява да запази спокойствие зад волана, без да е твърде превъзбуден или потиснат, следващ дневната си рутина. Това са хора, които знаят кога да „натиснат спирачките“ и да бъдат внимателни, в живота и зад волана.

Полските шофьори се зареждат с енергията на другите, затова харесват да имат спътници в колата. Тяхната грижовна и подкрепяща натура, и съпричастност към останалите - пътници и участници в движението, води до повече удовлетворение зад кормилото, и по-безопасни пътувания.

Реалистичната и амбициозна природа на словашките шофьори означава, че те имат по-ефективни пътувания, и се чувстват по-безопасно на пътя.

Шофирането е средство за изразяване на унгарските шофьори, които обичат да бъдат на път и се чувстват сигурни зад волана. Техните колебания в настроението обаче водят до по-малко ефективни пътувания.

Профилът на чешките водачи показва, че те са много ангажирани със социални дейности в ежедневието си. Техният екстровертен характер предполага, че обръщат голямо внимание на другите участници в движението.

Д-р Крис Брауер от Института по мениджмънт към Университета Goldsmiths коментира: „Естеството на това проучване ни позволява да наблюдаваме не само влиянието на фактори като личностните, но и външни, като времето и трафика, както и фактори, върху които ние като шофьори имаме повече контрол. Анализирайки резултатите, виждаме, че шофьорите могат да предприемат малки стъпки, за да подобрят пътуването си, например да пият достатъчно вода, да не пропускат храненето, да си правят кратки почивки, докато пътуват на дълги разстояния, или да разнообразят пътуването си с музика.“

Българските шфьори

Анализът на резултатите, които екипът на д-р Крис Брауер прави по отношение на участниците от България показва, че тези, които имат ефективно представяне при шофиране, демонстрират амбиция, но и осъзнатост. Какво слушат, с кого пътуват и дали обичат да шофират са сред другите основни фактори, повлияващи на представянето на пътя.

Любовта към шофирането е задължително условие – шофьорите, които се наслаждават на времето си зад волана се чувстват по-сигурни и пътуват по-ефективно.
Музиката е ключ към по-добро представяне на пътя, както и това дали водачът обича да шофира, и се наслаждава на времето си зад волана. Шофьорите, които слушат музика отбелязват по-висока ефективност. Плавността на придвижване също се покачва при онези, които слушат музика.

Агресивност - сред факторите, които увеличават стреса у шофьорите се оказва това с кого пътуват. Тези, които са заедно с партньора си в колата, са по-агресивни на пътя от водачи, които пътуват с приятели или колеги. Интересно е, че шофиращите извън града са и по-агресивни зад волана от тези, които карат в градски условия.
Притеснителност - шофьорите, които се чувстват притеснени или депресирани, логично съобщават за по-високи нива на стрес по време на пътуването си. 

Проблеми с времето - Изследването в Холандия установи, че облачните дни са по-добри за шофиране. Шофьорите в Централна и Източна Европа също показаха, че се влияят от времето, но в негативен аспект. Резултатите установяват, че колкото по-ветровито е времето, толкова по-лошо е шофирането, по-ниско е нивото на представяне, по-малко е удоволствието от пътя и нивото на стрес е по-голямо.

Опитът си казва думата - Проучването също така установи, че колкото повече опит имате зад волана в Централна и Източна Европа, толкова по-добре се представяте, оставяйки младежите в „бавната лента“. За разлика от Южна Африка, където шофьорите с повече опит имат по-лошо представяне и са по-стресирани на пътя.

Родители с чувство за съхранение - Резултатите показват, че шофьорите от региона поставят семейството си на първо място - независимо дали шофират с членове на семейството си, карат децата си или ги вземат от училище, изследването показа, че шофирането с тази цел води до по-добро представяне на пътя в региона. В Германия се оказва обратното, като германците споделят, че имат доста по-приятно пътуване, когато са сами в колата.

Вие сте това, което ядете – това е често използвана фраза, но проучването показа, че това, което хапвате, зарежда не само вас с енергия, но и рефлектира на представянето. Това откритие се оказа вярно във всички страни, участвали в проучването – в това число и за малайзийските, холандските и филипинските шофьори, които се представят по-добре на пътя, ако се съсредоточат върху това, с което захранват тялото си. Стъпките за здравословен начин на живот не опират само до диетата и храненето - подобно на другите изследвани страни, шофьорите от Централна и Източна Европа се нуждаят от добър сън, за да се възползват максимално от пътуването си.

Проучването е направено по поръчка на Shell