Коледен музикален салон в музея „Борис Христов“

Коледен музикален салон започва на 22 ноември в Музея „Борис Христов“. Самостоятелна изложба на младата художничка Жаклин Симова ще бъде съпътствана  с изпълнения на известния бас Петър Петров и сопраното Таня Жечева.  

На 24 ноември една от най-големите надежди на клавирното изкуство на Република Македония – Даница Стоянова, изразява своята почит към изкуството на Фредерик Шопен, но разгръща и палитра от творби на авторите от своята родина.

В две вечери поредицата „Коледен салон“ отдава почит към колоси в оперното изкуство: На 29 ноември ще прозвучат емблематични арии от творчеството на Джузепе Верди в изпълнение на Борис Христов, благодарение на дарителя на Музея – Томислав Вичев. А на 13 декември с „Набуко“ можем отново да съпреживеем вълненията в Арена ди Верона от лятото на 1981 г. с мощния талант на Гена Димитрова, чиято 75-годишнина отбелязваме сега, и с Димитър Петков -  басът, носителят на Голямата награда и Златният пръстен на Конкурса за млади оперни певци през 1967 г.    

В концерта  „Цигулков фойерверк“ на 19 декември Яна Зеленогорска и Иван Стайков сътрудничат със своите колеги Санжар Сапаев от Узбекистан и Майк Перу – Швейцария. Всички те са лауреати на международни  конкурси и възпитаници на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ , чиято 95-годишнина отбелязваме. А програмата им ще има творби от Паганини, Виенявски, Бетовен, Чайковски, Хубай, Хачатурян.

Празничен акцент е концерта на Колегиум за камерна музика „Осанна“ с диригент Евелина Христова на 5 декември, когато ще се потопим в атмосферата на православните песнопения.

В своето участие на „Коледния салон“ сопраното Таня Лазарова и пианистът Светослав Лазаров – верни приятели и инициатори на редица програми в Музея „Борис Христов“,  представят вълнуващи интерпретации на творби от Моцарт.(21 декември).

Един от акцентите в програмата на Коледния салон е темата за децата, стъпките в откриването на таланта и в стимулирането на творческата изява. За това какво вече могат малките пианисти, когато попаднат на педагог като  Милена Павлова,  разкрива концертът на нейните възпитаници „Бяла приказка за пиано“ на  22 декември.