fbpx Коледна кампания събра 3,5 тона текстил за рециклиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Коледна кампания събра 3,5 тона текстил за рециклиране

Близо 500 души се включиха в кампанията на Paradise Center за зелена Коледа, в която всеки можеше да предаде стар текстил за рециклиране. Инициативата предизвика висок интерес сред потребителите и в рамките само на 2 седмици събраното количество текстил надвиши 3 тона. Кампанията се проведе в партньорство с Texcycle - компанията за събиране и оползотворяване на текстил, с чиято помощ събраният текстил ще бъде рециклиран.

Целта на кампанията „Да направим Коледа отново зелена” беше да се насочи вниманието на потребителите към събирането и рециклирането на текстил. Темата за отговорното консумиране на текстил все още набира популярност у нас, където според проучвания българинът изхвърля приблизително 15 кг. текстил на година, а всяка година около 100 000 т. текстил се изхвърля на боклука. Повишеното потребление на текстилни изделия предизвиква редица негативни екологични въздействия, сред които замърсяване на водата, отделяне на вредни въглеродни емисии и много други.

Редица са доказаните ползи от събирането и рециклирането на употребен текстил - намалява се количеството текстил на сметищата, имайки предвид, че синтетичните фибри не се разграждат, а гниенето на естествените отнема много време и е свързано с отделяне на вредни газове; намалява се вредното въздействие върху околната среда в процеса на производство на нови тъкани; намалява се използването на енергия, вода и първични суровини за производство; генерират се по-малко отпадъчни води и много други. 

Кампанията за зелена Коледа е поредната инициатива на търговския център от проекта за зелен градски живот КИСЛОРОД. Активността има за цел да обедини усилията на центъра в посока природосъобразен живот в чиста и зелена градска среда. Амбициите на търговския център са да продължава активно развиването на платформата, имайки за цел да мотивира и вдъхнови колкото се може повече хора да водят отговорен към природата начин на живот.

Първите 300 души, които предадоха текстил за рециклиране в рамките на кампанията „Да направим Коледа отново зелена” получиха и подарък – живо коледно дръвче в саксия.