fbpx Visa подпомага дигитализацията на малкия бизнес в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Visa подпомага дигитализацията на малкия бизнес в Европа

етикети

Над 100 партньори на Visa от цяла Европа са се присъединили към инициативата Where You Shop Matters (Има значение къде пазаруваш – Б.р.). Целта ѝ е да подпомогне собствениците на малък бизнес да дигитализират дейността си и да продължат да обслужват общностите в които оперират.

Програмата беше подкрепена и от български партньори на Visa, сред които iCard myPOS и Paynetics.

Visa цели да подпомогне на 8 млн. малки и средни предприятия (МСП) в Европа и 50 млн. в световен мащаб да заработят онлайн, да се адаптират и да развиват дейността си в бъдеще. От началото на инициативата през лятото на 2020 г. досега повече от 2 млн. малки фирми от цяла Европа са получили подкрепата на Visa.

Негативното въздействие на пандемията от COVID-19 върху дребния бизнес на Стария континент продължава. Проучване, проведено от Visa, показва, че 65% от компаниите в него са загрижени за бъдещето си. В резултат от ограниченията малките фирми все по-често прехвърлят дейността си онлайн и започват да приемат дигитални разплащания. Данните на Visa сочат, че над 10 държави в Европа отчитат 20% увеличение на онлайн продажбите като осем от десет трансакции вече са безконтактни.

„Малкият бизнес играе решаваща роля в нашите общности и голяма част от него продължава да работи при трудни условия, в резултат от пандемията от COVID-19. Ние непрекъснато се вдъхновяваме от иновациите и предприемаческия дух, които много собственици на малки фирми показаха, като адаптираха начина си на работа, за да продължат да обслужват своите клиенти. Горди сме, че над два милиона малки компании са успели да се възползват от партньорските инициативи на Visa. Ще продължим да работим с клиентите и партньорите ни за икономическо възстановяване, което да запази дребния бизнес в основата на нашите общности“, каза Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

След обявяването на ангажимента си да подкрепи 8 млн. малки предприятия в цяла Европа по пътя към дигиталната трансформация на бизнеса им, Visa обедини усилията си с банки, правителства, търговски платформи и технологични партньори, за да им даде възможност да се дигитализират. Ето и някои успешни примери:

  • Публично-частни партньорства: В Чехия, Полша и Словакия Visa работи с правителствата, за да осигури безплатен достъп на малките предприятия до безконтактни терминали за приемане на дигитални разплащания и софтуер през първите 12 месеца. Също така, правителствата в 29 държави отговориха на нуждите на потребителите и повишиха лимита на безконтактните разплащания, за да им дадат възможност да се разплащат с по-големи суми без физически контакт.
  • Нова технология за приемане на дигитални разплащания: „Tap-to-Phone“ е нова технология на Visa, която преобразува мобилните телефони в платежни терминали и помага на хиляди малки предприемачи да приемат дигитални разплащания в Италия, Полша, Румъния, Турция, Украйна и Великобритания.
  • Нови онлайн инструменти: Създаването на онлайн бизнес може да бъде нелеко начинание. Visa работи с онлайн програми и дигитални платформи за пазаруване, за да даде възможност на малките магазини да установят онлайн присъствие с минимални разходи и да бъдат конкурентоспособни. Този тип програми вече работят в 15 държави от цяла Европа и подкрепят хиляди местни фирми. Освен това, Visa разшири своята глобална дигитална платформа Practical Business Skills, предоставяща безплатни образователни ресурси. По този начин компанията помага на собствениците на малък и микро бизнес да вземат сигурни и информирани решения за разрастване на дейността си чрез разширена дигитална трансформация.
  • Нови банкови инструменти: Малките фирми все повече започват да използват възможностите и услугите на дигиталното банкиране, за да управляват по-ефективно  финансите си в настоящото критично време за тяхната дейност (или работа). В партньорство с банки и финтех компании в цяла Европа, Visa разработи 30 нови програми за бизнес карти, които помагат на малките предприемачи да управляват по-добре своя паричен поток и покупки, и същевременно им предлага достъп до иновативни, нови средства за бизнес банкиране.
  • Ангажиране на обществото: Visa разшири своята кампания Where You Shop Matters, като призовава потребителите да пазаруват в близките магазини и да подкрепят дребния бизнес в общностите, където работят и живеят.

Тези инициативи предоставиха ресурси и помощ на повече от два милиона малки компании да се адаптират, да търгуват онлайн и да приемат дигитални разплащания в отговор на промяната в потребителското търсене.