fbpx Конкурсът за високоалкохолни напитки Spirits Selection стартира в Пловдив | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Конкурсът за високоалкохолни напитки Spirits Selection стартира в Пловдив

Световният конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles бе открит официално снощи в Пловдив и ще продължи до 25 август 2018 г. Експерти от цял свят ще дегустират различни  напитки, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности.

За официалното откриване от Брюксел пристигна създателят на Конкурса г-н Бодуа Аво. „България беше домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. Решихме да проведем и Spirits Selection тук: впечатлени сме от мотивацията ви да организирате конкурс от световна величина, от добрата инфраструктура на Пловдив, културно-историческото ви наследство и качествените ви напитки. Българската високоалкохолна индустрия се промени драстично; днес вие произвеждате напитки на световно ниво“, коментира Бодуа Аво.

“Радостни сме, че за втори път градът ни посреща проява от такъв висок ранг“, допълни Александър Държиков, Заместник-кмет по култура и туризъм в община Пловдив. „Пловдив бе избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина. Вратите на Пловдив са широко отворени за хора, които искат да се потопят в един град с неповторим дух и атмосфера“, заключи той.

„Днес традиционните български напитки повече от всякога се нуждаят от международна  разгласа. Ние имаме нужда от вашите пазари, а вие - от интересни нови продукти, продукти с наследство и с история - които да опитвате и харесвате. Вярваме, че Spirits Selection 2018 ще ви превърне в истински посланици на България“,  сподели г-н Венелин Георгиев от Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.      
През 2018 г. за първи път страната ни е сред 10-те държави с най-много мостри в Spirits Selection. Българските производители участват с 47 напитки. Близо половината от тях са от Тракийската низина. 

Spirits Selection 2018 започна с майсторски класове за българската ракия – видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. Над 70 международни експерти, сред които и 15 българи, ще оценяват 1300 напитки от 50 държави. Следобедите ще посещават производители като „Ви Пи Брандс Интернешънъл“, фабрика „Есентика“, изба Via Vinera, както и забележителности в Пловдив. Конкурсът приключва с шоу в Амфитеатъра и галавечеря в Стария град на 23 август 2018 г. В извънконкурсната програма, на 24 и 25 август 2018 г., международните съдии ще посещават производствата на „Сис Индустрийс“ и „Едоардо Миролио“, Долината на тракийските владетели и Долината на розите, както и дестилерията за българско розово мясло „Дамасцена“.