fbpx Кой е твоят личностен финансов профил? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кой е твоят личностен финансов профил?

Кой е твоят личностен финансов профил?

Българите значително по-рядко вземат финансови решения самостоятелно, за разлика от европейците според проучване, проведено от ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване. Най-вече ние предпочитаме да се консултираме със своите семейства и с финансови специалисти. Едва 17 % от хората у нас вземат напълно самостоятелно финансови решения, докато в Европа този процент е 26 %. 62% от българите мислят в дългосрочна перспектива за своите финанси, в сравнение – 70 % от европейците мислят дългосрочно.

60% от българите предпочитат да обмислят действията си преди да вземат решение по финансов въпрос, а 40% действат веднага. При останалите страни в Европа процента на размишляващите е още по-голям – 72 на сто спрямо 28 % за тези, които действат бързо.
По отношение на финансовата грамотност хората в България 66% от хората у нас имат основни финансови познания. Най-важното нещо както за българите, така и за европейците, когато получават бонуси, е да използват тези средства за изплащане на дългове.

Половината от българите планират ваканцията си предваритело, докато в Европа този процент е малко по-висок – 58%. Цели 73 % от българите предпочитат да си опаковат в последния момент (вечерта преди заминаване) багажа за пътуване. В Европа 68% правят същото. Практиката да се купуват принадлежности за ваканцията предварително е много характерна за българина – 80%, а за останалите европейски страни това е почти закон – 89%. Голямото част от българите (84%) планират предварително бюджета за почивката си и 74% от тях се придържат към предварително определения бюджет по време на ваканция.

С цел повишаване на финансовата грамотност ING въвеждат две нови за България онлайн приложения за анализ на финансовите нужди - FQ Тест и електронен Личен финансов профил (е-ЛФП), които по-добре може да се планират личните финанси. По забавен и увлекателен начин, всеки сам може да определят какъв е финансовия му профил. Личният финансов профил (е-ЛФП) предоставя възможност за пълен и задълбочен анализ на финансовите нужди на хората, както и оценка на средствата, които трябва да бъдат заделяни за постигане на бъдещи финансови цели. С помощта на финансово-застрахователен консултант потребителят подрежда по важност своите финансови приоритети. Приложението изчислява разликата между реалното и желаното от потребителя финансово състояние, като взема предвид това, което вече е постигнато, и визуализира стъпките, които следва да бъдат предприети за постигане на личните финансови цели.

„Филантроп”

Човекът с този профил взема решенията си интуитивно, като по-скоро следва чуствата, отколкото разума си. Високо цени взаимоотношенията и винаги поставя нуждите на семейството и приятелите си на първо място. Придържа се към планирания бюджет, като се старае на хората около него да не им липсва нищо. Консултира финансовите решения със своето семейство. Като цяло планирането на финансовото бъдеще не е сред основните му приоритети. Има основни познания за финансите и не е склонен да поема прекалено много рискове.

„Практик”

Взема решения воден от разума си и се доверява на фактите. Познава основите на финансите и цялостно премисля нещата, преди да направи първата крачка. Прекомерното харчене не му е присъщо. Обича да държи под контрол своите финанси, сега и в бъдеще. Винаги е една стъпка преди всички, когато става дума за планиране на финансовото бъдеще.

„Бохем”

Бохемът предпочита да живее за мига и до голяма степен се доверява на интуицията си. Значителна част от средствата му отиват за забавление. Няма нищо против поемането на известен риск, като възприема това като част от забавлението и цялостната "радост от живота". Склонен е да се доверява на мнението на финансов специалист при вземането на финансови решения. Планирането на финансовото бъдеще не е сред силните му страни.

„Стратег”

Нагласата му към света е „мога да го направя”. По-вероятно е да слуша разума си и предпочита да премисля действията си. Има отлични финансови познания. Гледа в дългосрочна перспектива и отрано планира финансовото си бъдеще. Склонен е да предприема премерен риск, но само дотолкова, доколкото не губи от поглед дългосрочните си цели. Във вземането на финансови решения се доверява на семейството и на финансови консултанти.

 

  

 

Facebook коментари