fbpx Горещото лято може да помогне на бирата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Горещото лято може да помогне на бирата

Горещото лято може да помогне на бирата

Въпреки че българите не сме намалили пиенето на бира в домашна обстановка, то като цяло консумацията на пиво през миналата година е спаднала с 4,5%. Най-сериозен е спадът в сектора на ресторантьорството и хотелиерството – минус 13,2%. Освен, че хората прекарват по-малко време в заведенията, те харчат и по-малко там. Тези данни изнесоха днес членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ), които реализират около 95% от пазара на бира в страната. Общо пивоварите са продали 4 815 000 хектолитра бира. Ако погледнем назад във времето, то днешните продажби се връщат от нивата на 2006 г.

Най-силно влияние от негативните на икономическата ситуация се виждат от анализа на пазарен дял по видове опаковки: стъклени бутилки – 37%; РЕТ – 53,6%; наливно пиво – 5,6%, кенове – 3,8%. Продажбите на пиво в стъклени бутилки имат спад от 14%, в кенове – 9%, докато за поредна година реализацията на бира в пластмасови опаковки се е увеличила с 10%, достигайки 2 580 000 хектолитра. Тенденцията на спад (около 15%) в продажбите на студения пазар се запазва през цялата година. Както и при другите бързооборотни стоки, тези данни достатъчно красноречиво показват преориентирането на консуматорите към продажби за вкъщи и търсенето на по-евтини стоки.

Въпреки трудната икономическа ситуация над 45 милиона лева са направените през 2010 г. инвестиции на членовете на СПБ в оборудване и технологично обновяване на производството, логистични центрове и депа, иновации, материали и опаковки за търговските марки. Запази се тенденцията от последните години за инвестиции в обновяването на бутилки, кенове, етикети и капачки на лицензионни и местни марки бира на всички членове на СПБ.
През изминалата година пивоварният сектор в страната продължи да предлага на пазара над 80 асортимента бира. Интересното е, че се появи и нов бранд „Gredberg”, производство на „Ломско пиво” АД.

През 2010 г. членовете на СПБ са платили към националния бюджет - над 139 милиона лева. Общо в бранша работят около 2800 човека. По данни на НОИ за миналата година средната заплата е 989 лв. Минималната заплата в сектора «Производство на пиво и малц» е била 386 лв. Въз основа на действащия БКТД през 2011 тя ще се повиши на 401 лв.

Любопитен факт е, че през 2009 г. най-сериозните консуматори на бира са чехите със 159 л на глава от населението, следвани от германци (109л) и австрийци (106л). За Евпора средната консумация е била 69,2л. Ние, българите, не отстпъваме от златната среда с 67л от глава на населението.

Пивоварите изразяват умерен оптимизъм за резулататите през тази година. Според тях, въпреки признаците за раздвижване в икономиката, потреблението ще остане свито. Те залагат и на едно горещо лято, защото по правило 60% от бирата се реализира именно през този сезон.

 

Facebook коментари