fbpx L’Оreal и ЮНЕСКО отпразнуваха 20-ата годишнина на „За жените в науката“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

L’Оreal и ЮНЕСКО отпразнуваха 20-ата годишнина на „За жените в науката“

L’Оreal и ЮНЕСКО отпразнуваха 20-ата годишнина на „За жените в науката“

На бляскава церемония в Париж бяха връчени 20-ите годишни награди „За жените в науката“ на L'Oreal и ЮНЕСКО. Пет изключителни жени учени бяха отличени за тяхната отдаденост на каузата да променят света към по-добро със силата на науката. Всяка дама лауреат получи награда от 100 000 евро. Проф. Хедър Зара, проф. Мей-Ман Чанг, проф. Джанет Росант, проф. Ейми Остин и проф. Дам Каролин Дийн бяха отличени за техния принос съответно в областта на медицината, палеонтологията, молекулярната биология, екологията и биология на развитието.

По време на 20-ите годишни награди „За жените в науката“ фондация L’Oreal и ЮНЕСКО стартираха и нова революционна инициатива: „Мъже шампиони за жени в науката“. Основната цел е да допринесе за по-добър баланс между половете в науката. 25 известни мъже учени вече се присъединиха към инициативата, сред които са математикът Седрик Вилани, генетикът Аксел Кан, Етиен Клеин, директор на изследователската дейност на CEA (френската Комисия по атомна и алтернативна енергия) и Моуан Ханз, генерален секретар на CNRS (Френски национален център за научни изследвания) в Ливан. Вижте пълния списък на Мъжете шампиони тук.
„Искаме да ускорим промяната към постигане на по-добро равновесие между половете и ефективност в науката, за да подпомогнем научното развитие и разрешаването на предизвикателствата, пред които е изправен светът днес“, коментира Жан-Пол Агон, президент на фондация L'Oreal.

Жените продължават да бъдат слабо представени в областта на науката, където „стъкленият таван“ все още е реалност. Днес само 28% от учените са жени и 3% от Нобеловите награди за наука (датиращи от 1901 г.) са били присъдени на жени. За да се преборят с това неравенство между половете и вдъхновени от наличието на много изтъкнати жени учени, L'Oreal и ЮНЕСКО създават програмата „За жените в науката“, която през последните 20 години е отличила 102 дами лауреати, три от които впоследствие са получили и Нобелови награди за наука.

Нисък процент на жените в науката 

През последните 20 години процентът на жените в науката се е увеличил с около 12%, но остава твърде нисък: по-малко от 30% от изследователите са жени. „Стъкленият таван“ все още съществува, жените заемат само 11% от академичните лидерски позиции в Европа и само 3% от Нобеловите награди за наука някога са били връчвани на жени. Това недостатъчно присъствие на жените влияе върху качеството на научните изследвания. Например, проучвания на ЮНЕСКО показват, че липсата на полово разнообразие в сектора на изкуствения интелект е довела до разработването на софтуер, който възпроизвежда и дори увеличава стереотипите, особено тези, свързани с пола.