fbpx Люба Ганчева, изп. директор на Национална тенис лига: Поведението на тенис корта е като лакмус за самия човек | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Люба Ганчева, изп. директор на Национална тенис лига: Поведението на тенис корта е като лакмус за самия човек

Люба Ганчева, изп. директор на Национална тенис лига: Поведението на тенис корта е като лакмус за самия човек

От края на м. март Люба Ганчева е новият изпълнителен директор на Национална тенис лига (НТЛ). която ще поеме цялостната дейност по организацията на турнирите през сезон 2019. Специалист в областта на маркетинга и комуникациите, тя ще отговаря и за поддържането на сайта, присъствието на лигата в общественото пространство, медиите и социалните канали, както и за работата с партньорите на НТЛ.
Познаваме се с Люба от почти 20 години, в които тя работеше като ПР, а за известен период и като маркетинг в представителството у  нас на GM (автомобили Opel). Винаги обаче в личния и живот една голяма част са намирали тениса и джаза. И съвсем обяснимо, тя направи и свой блог - jazzandtennis.com. След толкова много години в света на автомобилите, днес Люба променя пътя на кариерата си и успява да превърне хобито си в професия. Това е и поводът да разговаряме с нея.

Люба, как реши след толкова много години работа в един бранш да направиш рязък завой и да влезеш в света на тениса?

- Промяната, която правя в момента, бих определила по-скоро като преминаване в съседната лента на движение, а не като рязък завой. Под една или друга форма и с различна сила тенисът присъства в живота ми от 6-годишна възраст. През последните няколко години влиянието му се засили особено много. Освен че играя самата аз, посетих два турнири от календара на АТР – в Мадрид и Лондон, не съм пропуснала нито едно издание на Sofia Open, а и участвах в организирането на турнири за любители в различни градове в България. Предложението да стана изпълнителен директор на Национална тенис лига дойде по стечение на множество обстоятелства и някак естествено.

Какви ще са твоите конкретни задачи в НТЛ и какви нови идеи имаш самата ти?

- Ще отговарям за почти всичко, от комуникациите с медиите и участниците в турнирите ни, съдържанието на сайта и страницата на НТЛ във Facebook, попълване и обновяване на базата данни на регистрираните в системата и кореспонденцията с партньорите ни, до организацията и провеждането на самите турнири и отчетите след тяхното провеждане.
Допускам, че в течение на работата ще се появят и други задачи. Както при всяко начало, цялостната картина се разгръща с времето. Имам много идеи, някои от които вече осъществявам. Свързани са предимно с начина на комуникация с нашите почитатели и партньори. Със създателя на НТЛ сме си поставили и цели, за чието постигане търсим поддръжници. Има какво да се прави в няколко направления, обединени от основната ни задача да предоставяме възможно най-добрите условия на всички тенисисти, които истински обичат играта и искат с нейна помощ да водят здравословен и активен живот.

Каква е същността на Националната тенис лига? Кой може да участва в нея?

- Национална тенис лига е частно сдружение, което има за цел да стимулира любителския състезателен тенис, като използва за пример правилата и начина на провеждане на seniors турнирите на Световната тенис федерация (ITF), адаптира ги и ги прилага в България. Нещо, което придава уникалност на НТЛ в сравнение с другите вериги турнири в страната ни, е играта във възрастови групи.
Също така в турнирите на НТЛ има ясни правила и ранглиста, а заявките за участие стават онлайн, както и плащането на таксата. С една дума, стремим се всичко да е лесно и удобно за тенисистите, както и максимално близко до професионалния тенис. Това създава сериозно отношение към играта и желание за развитие у тях – нещо, което се отразява изключително положително не само върху здравето, но и влияе на личността и характера.
Турнирите на НТЛ са отворени за всички независимо от професионалния им статут, социален и етнически произход. Благодарение на групирането на участниците във възрастови групи, няма ограничение по отношение на годините на желаещите да се състезават и това им дава възможност да го правят цял живот.

Необходимо условие е честното и етично поведение на корта и извън него по време на турнирите, както и сериозното отношение към играта. Тенисът, който се играе в рамките на НТЛ, е за амбициозни хора, които се стремят към победа и по този начин искат да се докажат пред себе си и пред другите като личности.

Със сигурност днес тенисът е много по-популярен у нас и много деца са увлечени в него заради Гришо. Как НТЛ може да работи в тази посока?

- Да, децата може би са повлияни от факта, че вече имаме толкова добър представител на световната тенис сцена. Нашата дейност обаче няма връзка с неговите изяви. НТЛ е създадена през 2010 г., само две години след като Григор стартира професионалната си кариера, а и неговото име започна да се чува от 2012-та нататък.
В България има доста добре развит любителски тенис от много години, но доскоро беше неорганизиран. Сега вече се правят множество турнири, които значително увеличават интереса към този спорт. Те се правят основно в София, където има и множество тенис клубове и бази. Затова ние сме включили в календара си предимно градове в страната и работим на национално ниво. Това за нас е значително по-трудно, но сме убедени, че трябва да покажем уважение към тенисистите, които искат да се състезават и нямат възможност да пътуват постоянно до столицата.

Във връзка с Григор Димитров, точно приключихме първия си турнир за сезона в Димитровград в чудесната им тенис база, на която нашата първа ракета е тренирал и преди 4-5 години се е подготвял за свое участие в Истанбул там. Както е известно, той е роден в Хасково, а Димитровград е много близо. Хората от града бяха много горди, че е избрал тяхната база, това е голямо признание за тях.

Както вече споменах, НТЛ въвежда световните практики в нашата страна и извършва дейността си по подобие на организираните от Световната тенис федерация (ITF) шампионати под името „ITF Seniors World Team Championships“. За участие в тези турнири, стартовата възраст е от 35 години нагоре. При нас тя е 18 г.

Къде е границата между тениса и бизнеса или те по-скоро са свързани и вървят заедно?

Ако говорим за професионалния тенис, като всеки професионален спорт и той върви ръка за ръка с бизнеса. Всеки професионален тенисист може да бъде разглеждан като предприятие и като при всеки бизнес и в тениса има различни по успешност брандове.

При нас в НТЛ бизнесът присъства дотолкова, доколкото голяма част от участниците в турнирите ни са предприемачи или заемат отговорни позиции в работата си. Тенисът за ветерани е основа за изграждане на общност от професионалисти в различни области на живота и икономиката, собственици на фирми, бивши спортисти. Обикновено те са успешни в работата си, но биха искали да предизвикат физиката и психиката си на корта, да покажа силата на характера си и по този начин да станат привлекателни и за бизнес партньори. Поведението на корта е като лакмус за самия човек. Не става въпрос дали печели или губи, а как го прави, показва ли развитие, учи ли се от грешките си, уважава ли опонентите си, достойно ли приема загубата. Много неща могат да се разберат на корта.

Кой е любимият ти тенисист?

- Трима са, но винаги на първо място в сърцето ми ще бъде Андре Агаси. Следват Роджър Федерер и Григор Димитров. Мога много да говоря и за тримата, както и защо са ми любими, но не бих искала да ангажирам читателите с личните си пристрастия.