fbpx Мерки за насърчаване на търговията между България и Аржентина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мерки за насърчаване на търговията между България и Аржентина

Мерки за насърчаване на търговията между България и Аржентина

 Като цяло стокообменът с Аржентина бележи постоянно увеличение, но с негативно салдо за нашата страна. Това коментираха а среща Председателят на БТПП Цветан Симеонов и Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак, извънреден и пълномощен посланик на Аржентина в България. Бяха коментирани и начини за насърчаване на двустранното сътрудничество между компаниите.

За 2011 г., спрямо 2010 г., се наблюдава ръст на стокообмена между България и Аржентина в размер на 107.07%, който се дължи на увеличение на българския износ от 400%. Вносът от Аржентина през 2011 г. се отбелязва с намаление от 20%.
Според посланик Асрак перспективни в търговско-икономическите отношения България – Аржентина са секторите селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, енергетика. Има наблюдения, че аржентински стоки влизат на българския пазар през трети страни, включително други членове на ЕС.
Аржентинската търговска палата е предложила проект на споразумение с БТПП, посредством Посолството, което ще бъде подписано през 2013 г.

Друга тема на срещата бе подготвяното от БТПП, по поръчка на Посолството на Аржентина, проучване насъстоянието на един от секторите в България, ползваните машини и съоръжения, както и инвестицонните намерения на българските фирми в тази област.
С оглед на ограничения брой туристи от България в Аржентина през последните няколко години посолството организира на 6 ноември 2012 г. представяне на станата от латинска Америка като туристическа дестинация.

Facebook коментари