Стажантските програми са добър стар на кариерата

Стажовете са идеалната възможност за всеки студент да опознае бъдещата си професия, да добие ценен опит и да научи нещо ново за себе си. Но намирането на подходящия стаж често е голямо предизвикателство, особено за студенти от техническите специалности. Има много сайтове, които улесняват търсенето, но това, че определена позиция звучи интересна, не означава, че е и подходяща.
Често мненията на хора, които вече имат опит във фирмите е най-важното. Все още няма официална база данни с мнения и препоръки от студенти за компаниите. Явор Николов, който работи по проект за BMW, споделя: „Подкрепата, която получих от екипа ми беше причината проектът ми да бъде успешен. Трудностите са част от работата ни като стажанти. Важното е да не се притесняваме да питаме колегите си за помощ.”
Йордан Везалов, стажант по проект за Мерцедес, изброява позитивните неща за него във фирмата, а те са: „възможността да участвам в реални проекти и да получавам напътствия от екипа, атмосферата – много бързо се почувствах като част от екипа, заплащането е добро (в сравнение с други стажантски програми) и мога да посещавам лекции в университета.”
Джонсън Контролс дава шанс на млади хора от техническите специалности за добър кариерен старт, като вече официално обяви стажантските си програми за 2013 година. Стажовете са платени и продължават между 3 и 12 месеца. Статистиката на компанията показва, че 35% от наетите стажанти остават в софийския развоен център на постоянен договор след стажа.

Моля коментирайте